Aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri stiintifice din ultima perioada

Un mister care ii framanta pe oamenii de stiinta de 100 de ani a fost inteles de cercetatorii de la NASA. Enigmaticele raze cosmice, care bombardeaza Pamantul cu cantitati uriase de energie, ar putea proveni de la niste "superbule" fierbinti din spatiu, aflate in stare gazoasa, releva un nou studiu.

Pentru ca sunt incarcate electric, razele cosmice pot fi impinse si trase de campurile electromagnetice interstelare in spatiul dintre stele. O sursa suspectata de raze cosmice sunt regiunile de formare a stelelor. Corpurile solare masive pot arunca enorm de multa energie si pot exploda ca o supernova.

Acum, cercetatorii au identificat cu precizie razele provenind de la o superbula cauzata de furtuni cosmice puternice de la o stea masiva tanara, care raspandea in jur nori de praf si gaze. Superbulele au fost identificate in regiunea Cygnus X (Lebada X) din constelatia Lebada, si au fost create cel mai probabil de grupuri de stele masive precum Cygnus OB2, un grup imens la peste 4500 de ani lumina in urma. Gruparea contine mai mult de 500 de stele, fiecare avand de peste zece ori masa Soarelui.

NASA, cu ajutorul telescopului Fermi, a detectat o serie intreaga de raze gamma, forma cea mai intalnita din punct de vedere energetic a luminii, provenind de la o distanta de aproximativ 160 ani-lumina. Spectrul de raze gamma se potriveste cu cel provenit de la razele cosmice proaspat generate.

"Pentru prima data am prins o fractiune a inceputului existentei razelor cosmice in aceste regiuni de formare a stelelor masive", a declarat Luigi Tibaldo, coautor al studiului si specialist in fizica la Universitatea din Padova si la Institutul National de Fizica Nucleara din Italia.

Razele gama detectate de cercetatori apar ca fiind captive intr-o superbula, sugerand ca ar fi foarte greu sa iasa, conform celuilalt coautor al studiului, Isabelle Grenier, astronom si astrofizician la Universitatea Diderot din Paris. Acest lucru ar putea schimba cu adevarat modul in care credeam ca se propaga razele cosmice, acestea schimbandu-si proprietatile chimice si afectand formarea stelelor.


Sursa: space.com

Share articol: