Clientii Apple au fost atacati de catre hackeri in weekend in prima campania de pana acum impotriva calculatoarelor Macintosh, le-au transmis cercetatorii de la Palo Alto Networks Inc celor de la Reuters.

Hackerii au folosit ransomware, una dintre cele mai mari amenintari cibernitice pentru ca blocheaza datele pe calculatoarele infectate si le cere utilizatorilor rascumparare intr-un curs digital dificil de urmarit pentru a-si recupera datele. 

Expertii in securitate estimeaza ca au fost provocate pagube de sute de milioane de dolari pe an in astfel de atacuri cibernetice. De obicei, este atacat sistemul de operare al celor de la Microsoft, Windows. 

Ryan Olson de la Palo Alto spune ca malware-ul "KeRanger" a fost primul ransomware functional care a atacat calculatoarele Apple. Un reprezentant al companiei a declarat ca Apple a facut in weekend, dupa aparitia "KeRange" pasii necesari pentru a preveni atacurile prin revocarea certificatului digital al unui dezvoltator Apple legitim, certificat care permitea instalarea software-ului pe Mac-uri. Nu au fost oferite mai multe detalii.

Olson a mai spus ca malware-ul blocheaza fisierele la 3 zile dupa ce infecteaza un calculator. Astfel, este posibil ca primele victime sa apara astazi. Apple a mai anuntat ca va lansa un blog prin care va sfatui utilizatorii de Mac cum sa verifice daca sunt infectati cu acest virus si care sunt pasii necesari pentru a-si proteja datele.