Odata cu inceperea anului universitar, studentii se vor trezi in fata unor proiecte complexe, pe care trebuie sa le rezolve cat mai repede si cat mai bine. De aceea, fiecare student are nevoie de un PC performant. Tinerii folosesc PC-urile pentru navigat pe internet si retele sociale, pentru informare si pentru rezolvarea unor proiecte cerute la facultate, pentru a viziona filme si seriale. Multi sunt insa pasionati de gaming, astfel ca un computer capabil de performante ridicate este de dorit.

Expertii ABC Data au observat o crestere a interesului pentru componente. Spre exemplu, vanzarile de procesoare au crescut in prima jumatate a anului 2016 cu 59%, iar vanzarile de placi grafice cu 149%. Aceste cresteri se datoreaza in mare parte studentilor pasionati de gaming, care au nevoie de computere mai performante.

Florin Dallacort, Product Manager la ABC Data Distributie, a observat in ultima perioada o crestere a interesului pentru modelele mid-high, desi pana acum cele mai populare erau cele entry spre mid-level. in prima jumatate a acestui an se observa in continuare cresterea interesului pentru placile video high-end, vanzarile din aceasta categorie fiind mai mari cu 160% comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Bugetul necesar pentru un nou PC foarte bun nu este unul exagerat de mare. Reprezentantul ABC Data recomanda trei configuratii pentru trei moduri de lucru. Pentru 450 de euro, un student poate alege o configuratie light gaming. Aceasta include un procesor Intel Pentium G4400 cu doua nuclee, 8GB de memorie RAM si spatiu de stocare de 1TB pe hard disk. intr-o carcasa Aerocool PGS CS-1101 si cu o sursa de alimentare Chieftec iArena Series GPA-500S8, reprezinta pachetul ideal pentru productivitate, iar placa video GIGABYTE Radeon RX 460 WindForce OC 4GB DDR5 128-bit asigura o performanta decenta in jocuri video la rezolutie full HD, reusind sa obtina aproximativ 30 fps in diverse jocuri, cu un nivel al detaliilor ridicat.

O recomandare de configuratie cu un nivel si mai ridicat de performanta necesita un buget putin mai mare (aproximativ 700 de euro), dar si rezultatele sunt direct proportionale. Astfel, un PC cu Intel i3 6100 Skylake, cu placa de baza MSI B150 GAMING M3 construita special pentru nevoile gamerilor sau ale celor care proceseaza video, memorie RAM HyperX Fury Black de 8GB, placa video Gainward GeForce GTX 1060 cu memorie de 3GB 192biti si spatiu de stocare de 1TB poate servi drept o statie excelenta de lucru pentru un student pasionat de procesare foto si video sau de gaming development.

O dublare a bugetului de mai sus reprezinta o suma numai buna de investit intr-un computer pentru gaming serios. Placa de baza ASUS Z170 Pro Gaming este optimizata pentru performanta, avand o functionalitate bogata si componente de cea mai buna calitate si ofera si posibilitatea de overclocking facil pentru procesor - un Intel i5 6402P Skylake. in functie de jocurile in care este folosita, placa video ASUS GeForce GTX 1070 STRIX cu 8GB de memorie RAM ofera pana la 60 fps la rezolutie 1080p si pana la 40 fps pentru 1440p, cu nivel ridicat al redarii detaliilor. Stocarea se face pe un hard disk de 2TB si un SSD de 250GB, pentru viteze mai mari la citire si scriere. Bugetul ar fi de aproximativ 1.500 de euro, dar este vorba de cu totul alte nevoi, astfel ca hardware-ul este pe masura.

Pentru studentii care doresc un mini PC puternic, Florin Dallacort recomanda Zotac, din seria Magnus, care folosesc ultimele chipset-uri video nVidia - GeForce GTX 1060 si GTX 1070 - procesoare Intel i5 6400T Skylake, 8GB de memorie RAM DDR4, hard disk de 1TB si SSD de 120GB.

Piata este destul de variata in acest moment. in functie de necesitati, se poate ajunge la o configuratie foarte buna. Desigur, si bugetul este important. Cele mai multe computere sunt folosite mai mult de doi ani, astfel ca achizitia unuia este o investitie de durata, care ii va permite in capacitatea de a putea rezolva proiecte viitoare.