Protocolul de baza al web-ului va primi un update.

Majoritatea utilizatorilor internetului nu considera protocolul care sta la baza Internetului ca avand vreo relevanta majora, insa un update major al HTTP-ului - protocolul care permite browserelor sa descarce site-urile de pe servere - ii va afecta pe toti cei care sunt online. Dupa ani intregi de dezvoltare, HTTP/2 a fost aprobat formal. Desi va mai dura luni intregi pana sa fie folosit, update-ul va aduce un internet la nivel global mai robust, mai sigur si mai rapid.

Desi HTTP/2 a fost dezvoltat de catre IETF HTTP Working Group, el se bazeaza pe versiunea custom a protocolului creat de Google numit SPDY. Atat acesta, cat si HTTP/2, eficientizarea comunicarea in mai multe moduri, pentru a mari viteza browsingului, dar cele mai importante sunt compresia headerului si multiplexare. Impreuna, ele permit browserului sa efectueze mai multe cereri catre serverele web printr-o singura conexiune. Este un concept simplu de inteles (imaginati-va ca incercati sa introduceti mai multe bucati dintr-o hartie intr-un singur plic), dar va avea un impact mare.

Multi utilizatori s-au bucurat de beneficiile acestei tehnologii fara sa stie macar. Google a introdus SPDY in 2009 si protocolul a fost integrat in Chrome, Internet Explorer si Firefox. Cu toate astea, SPDY nu este sustinut la nivel ridicatpe web. Desi cateva site-uri mari, inclusiv Facebook, Twitter si Google, folosesc SPDY pentru a imbunatatii incarcarea pe browserele compatibile, el nu este obligatoriu. HTTP/2, prin comparatie, va aduce beneficiile multiplexarii tuturor, cu toate ca acest lucru va dura.

Asa cum ar sugera existenta SPDY, HTTP nu este o tehnologie monolitica ce a fost inventata in anii 90 si nu s-a mai schimbat. A existat un update semnificativ in 1999 cu HTTP/1.1, iar aceasta versiune a suferit mici modificari de-a lungul timpului fara a mai fi modificat numarul versiunii. Totusi, spre deosebire de precedentele update-uri, HTTP/2 a fost creat cu supravegherea guvernului luata in calcul, mai ales dupa declaratiile lui Edward Snowden.

De asemenea, se spera ca HTTP/2 va asigura o securitate sporita pe web chiar daca nu integreaza standarde noi de criptare. Planul original a fost ca HTTP/2 sa vina cu criptarea TLS (Transport Layer Security), dar a fost rapid respinsa varianta din cauza inconvenientelor aduse anumitor 'jucatori' din industrie precum operatorii de retea si vendorilor de proxy ce ar fi fost incarcati cu noile standarde.

Totusi, explica Mark Nottingham, presedintele IETF HTTP Working Group, nu ar trebui sa conteze mult pentru ca dezvoltatorii Firefox si Chrome au spus ca nu vor sprijini HTTP/2 decat daca acesta va sprijini criptarea. Asadar, spune Nottingham, site-urile care vor sa beneficieze de browsing mai rapid "vor fi nevoite sa foloseasca TLS daca vor sa interopereze cu o selectie larga de browsere". Este un truc inteligent - HTTP Working Group face internetul mai rapid pentru a incuraja ca acesta sa fie mai sigur.

Share articol: