Compania de securitate informatica a explicat ce pot sa faca utilizatorii care tin la protejarea datelor personale

Atacurile informatice sunt tot mai multe si tot mai sofisticate, motiv pentru care utilizatorii de internet trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie. Daca in 1994, Kaspersky Lab analiza un virus nou pe ora, acum compania are de-a face cu aproape 13.000.

In perioada aprilie-iunie, Kaspersky Lab a blocat 171.895.830 de atacuri informatice online, in intreaga lume. In Romania, aproape 15% dintre internauti, adica unul din 7, a fost tinta.

Printre amenintarile aflate pe val in acest moment se afla cele de tip ransomware, prin care infractorii cibernetici cripteaza datele utilizatorilor si cer apoi sute, chiar mii de dolari pentru decriptarea lor.

Provocarile sunt tot mai mari si in privinta protejarii vietii private. „Datele tale sunt pretutindeni, nu mai ai control. Suntem fix ca in 1984”, a declarat Stefan Tanase, senior researcher la Kaspersky Lab.

O mare problema cu care ne vom lovi, spune el, este cea a dispozitivelor smart, pentru ca vor aparea tot mai multe masini de spalat, prajitoare de paine si televizoare inteligente. Ele vor fi vulnerabile, deoarece extrem de putini oameni vor avea grija sa fie cu update-urile la zi. „O sa ne trezim in 5-10 ani ca device-urile ruleaza soft scris cu 10 ani in urma”, spune Tanase. Atunci cand userii nu fac update-uri, ei lasa portite deschise atacatorilor informatici.

Cercetatorul de la Kaspersky Lab a mai recomandat folosirea criptarii si stocarea informatiilor acasa, nu in cloud.

Stefan Tanase a vorbit despre securitate informatica si protejarea vietii private la conferinta de lansare a noii versiuni a antivirusului Kaspersky Internet Security – multi-device. Acesta este destinat dispozitivelor cu Windows si Android, dar si Mac-urilor. Noua editie a solutiei de securitate vine cu functii noi, intre care Software Updater, care se asigura ca utilizatorii au softurile la zi, si Software Cleaner, care anunta daca un program a fost instalat fara stirea sau acordul explicit al userului. Exista si o functie Secure Connection, care cripteaza tot traficul de net cu ajutorul unui VPN, astfel ca poti accesa retelele WiFi publice fara sa risti ca cineva sa afle ce faci in timp ce navighezi.

Noua versiune de Kaspersky Internet Security te protejeaza si in timpul tranzactiilor financiare, prin Safe Money, previne instalarea de aplicatii nedorite si blocheaza reclamele in browser. Exista si o functie Webcam Protection, care opreste utilizarea neautorizata a camerei web a laptopului tau.

Share articol: