
Romania a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), in urma aderarii sale la Conventia constitutiva a organizatiei. Aderarea incununează o lunga colaborare de 25 de ani.
Andrei Dumitru, Dana Dorneanu, Dan Savu, Mirela Botezatu, Elvin Sindrilaru si Stefan Stancu (de la stanga la dreapta) sunt cativa dintre romanii care au grija de datele celui mai mare experiment din istorie.
Echipa dr. Calin Alexa de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” de langa Bucuresti isi aduce contributia la experimentul ATLAS al Acceleratorului de particule de la Geneva.
Cu 13,7 miliarde de ani in urma, Universul a inceput cu un Big Bang. Astazi, oamenii de stiinta incearca sa il reconstituie la Acceleratorul de particule de la Geneva.
Zeci de oameni de stiinta de la Institutul de Stiinte Spatiale si Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” fac naveta intre Bucuresti si Geneva
Romanca de 25 de ani a studiat la Politehnica din Bucuresti si la Milano, iar acum calca pe urmele celui care a inventat WWW-ul.
Acceleratorul de particule de la Geneva nu ar functiona fara ea. Este persoana care isi pune semnatura pe unele dintre cele mai mari masinarii care ajung in subteran.
Cercetatoarea din Romania lucreaza pentru Acceleratorul de particule de la Geneva, o masinarie subterana de 27 de kilometri care isi propune sa descifreze tainele Universului.
Fizicieni, ingineri si informaticieni romani incearca sa rezolve cele mai mari enigme ale cercetarii. Unul dintre ei munceste la biroul la care s-a inventat WWW-ul.
Primul anunt oficial a fost facut in iulie. Acum expertii de la Acceleratorul de Particule au procesat o cantitate mai mare de date si spun ca gradul lor de certitudine a crescut.