Vezi comunicatul oficial

Din 2010, Romania are Ziua Artei Fotografice sau Ziua Nationala a Fotografiei, cum mai este cunoscuta. F64 o sarbatoreste in acest an cu o colectie de raspunsuri de la unii dintre cei mai importanti fotografi din ţara noastra. Ziua de 11 ianuarie nu a fost aleasa la intamplare. Aceasta reprezinta ziua de nastere a lui Carol Popp de Szathmary (n. 1812 - d. 1887), recunoscut drept primul fotograf al Romaniei si omul care a surprins unele dintre cele mai cunoscute cadre cu familia regala a Romaniei.

Pentru a afla cum se vede Romania prin obiectivul unui fotograf, F64 i-a intrebat pe cativa dintre acestia şi a primit o serie de raspunsuri interesante. Sunt oameni care si-au impresionat sau captivat fanii si colegii de pasiune cu cadre realizate in munti, pe drumurile satelor romanesti sau in orasele aglomerate ale tarii.

Dragos Asaftei sustine ca Romania se vede drept unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. “Un amalgam de locuri surprinzatoare, care nu ezita sa te incante, in care gasesti de multe ori oameni dispusi sa-ti fie alaturi. Romania e acasa. Cea mai frumoasa casa”, mai spune el.

Andrei Baciu vede in fotografie limbajul selectiei si al decuparii, astfel ca si perceptia asupra Romaniei este una implicit subiectiva si selectiva. “Romania este tara in care Paradisul poate cobori in orice clipa. Acesta este sentimentul pe care il incerc de multe ori, fara sa-mi fi propus, cand o fotografiez”, afirma fotograful.

Dorin Bofan spune despre Romania ca este o tara cu o diversitate naturala greu de egalat in Europa, salbaticia ei oferind multe oportunitati pentru imagini inedite. “in fiecare imagine buna se fierbe un amestec savuros de munca, stoicism, suferinta, haz si curiozitate. Desi pare ca o vacanta, sau nebunie in functie de privitor, si pentru noi, fotografii de natura, e tot asa. Departe de casa, cu rucsacul in spate, pe urmele unui cadru nedescoperit, Romania nu doar se vede, ci e traita pe de-a-ntregul”, explica el.

Gina Buliga cauta sa surprinda prin obiectiv ceea ce ea traieste in locurile prin care trece si pe care le fotografiaza. “Dintre toate locurile ma simt intr-un fel aparte pe Transalpina, unde ma bucur ca am ajuns in toate anotimpurile. Natura este singura care te ajuta sa te deconectezi de tot stresul si toate grijile. Acolo sus, pe deal, este liniste, iar Romania nu inceteaza sa ma uimeasca”, spune Gina.

Stefan Chirobocea gaseste in satul romanesc nu doar un izvor de nemurire, ci si un intreg taram romanesc cu farame de eternitate in el. “Am vazut-o magica, am vazut-o sacra, am vazut-o dornica de a fi descoperita. in fata lentilelor mele s-a asternut o Romanie cu nuante asemanatoare picturilor lui Grigorescu sau Luchian, o Romanie cu dealuri si vai asemenea celor descrise in basmele romanesti, o Romanie cum numai in poeziile lui Eminescu mi-a fost dat sa privesc”, contureaza acesta imaginea tarii pe care o surprinde in cadrele sale.

Bogdan Comanescu sustine ca Romania, dincolo de oras, are acea atmosfera naturala, inca nealterata de turism. “In Romania imi plac satele, viata rurala in mod special. Acolo simt ca regasesc cel mai puternic trasaturile neamului meu cu traditiile lui, mestesuguri care s-au pastrat in mii de ani, viata simpla dar frumoasa”, mentioneaza Bogdan.

Dan Dinu aminteste de Delta Dunarii, Carpati, aceste locuri incredibile ale Romaniei. “Prin munca mea am incercat mereu sa promovez locurile de la noi, iar multe din proiectele mele se axeaza pe natura de aici. Stateam intr-o zi si ma gandeam ca am in portofoliu imagini cu animale rare precum balena albastra sau rinocerul negru, insa niciuna cu un urs in salbaticie. Iar din pacate multi dintre fotografii romani de natura sunt in aceeasi situatie, pozeaza locuri indepartate si mai putin propria tara”, sustine fotograful.

Vlad Eftenie spune despre el ca este calator si explorator al orasului, poate cel mai viu, interesant si dinamic spatiu de actiune fotografica. “De cand fotografiez am invatat unde este nordul cu ochii inchisi, stiu orele de rasarit si de apus, urmaresc starea vremii, caut locuri pentru a poza apusul, privesc cerul si ma bucur de fiecare experienta”, descrie acesta mediul in care isi realizeaza fotografiile.

Sorin Onisor gaseste in satele romanesti ce a mai ramas autentic in Romania, prin locuitori si obiceiuri. “In ultimii ani, publicand fotografii cu satele romanesti pe diverse medii virtuale, am observat un feedback foarte puternic din partea celor care au plecat de aici, care aproape ca au uitat, si vazand fotografiile si-au adus aminte cu dor si nostalgie, si-au revazut locurile natale, locurile copilariei si mi-au scris de foarte, foarte multe ori si mi-au multumit ca fac acest lucru si ca public, impartasesc imagini frumoase, care le incanta sufletul”, spune Sorin.

Calin Stan vede prin obiectivul sau o Romanie fotogenica si traditionala. “Daca stai sa cauti, gasesti ceva frumos in fiecare colt al tarii. Traditional sau... adaptat. si, pana la urma, chiar si «adaptarea» aceasta are farmecul ei. Totul este sa vrei sa vezi frumosul, oriunde ar fi el!”, crede Calin.

Pe blogul F64 sunt disponibile si mai multe astfel de povesti despre Romania si frumusetile ei, asa cum le-au fost martori fotografii romani. De asemenea, pe pagina de Facebook F64 vor fi prezentate, intr-un album special dedicat acestei zile, imagini surprinse de membrii echipei F64, insotite de o caracterizare din partea fiecaruia a locurilor si lucrurilor care sunt fascinante si frumoase in Romania.

Share articol: