Peste 500 de fotografi din Romania au fost prezenti la prezentarea lui Jeff Ascough, unul dintre cei mai apreciati fotografi de nunta din lume.

Jeff Ascough, desemnat de revista American Photo unul dintre cei mai buni 10 fotografi de nunta din lume, a venit in Romania pentru a sustine o serie de prezentari dedicate fotografiei de nunta si eveniment.

Jeff a fost clasat de BBC în top 5 fotografi de nunta din lume, iar revista Professional Photographer l-a numit unul dintre cei mai mari 100 fotografi din toate timpurile. Fotografiile sale au fost expuse in galeria Getty din Londra, in cadrul faimosului festival de fotojurnalism „Visa pour l'image” din Franta, dar si in numeroase expozitii de fotografie din toată Europa.

500 de fotografi din Romania au fost prezenti la evenimentul de la Bucuresti. Inainte sa urce pe scena, Jeff Ascough ne-a acordat un interviu despre cariera lui, despre evenimentul de la Bucuresti si despre ce sfaturi le da fotografilor aflati la inceput de drum.

Ce face o poza sa fie grozava?

Jeff Ascough: Cred ca daca o fotografie provoaca o reactie, daca ea creaza un raspuns emotional, daca te face sa te simti intr-un anumit mod, cred ca acea fotografie functioneaza. Poti sa te uiti la lucruri precum compozitia, lumina si modul in care fotografia este realizata dar trebuie sa fie capabila sa trezeasca ceva in tine altfel nu a functionat. Unele dintre cele mai simpliste fotografii in ceea ce priveste compozitia au cel mai mare impact, desigur ca poti avea impact si cu multe detalii dar acesta trebuie sa existe. Acesta este cel mai important lucru, sa-ti provoace o reactie de tipul: Wow, vreau sa ma uit la acea fotografie si sa simt acea fotografie.

Cum ai intrat in contact cu lumea fotografiei?

J.A.: Tatal meu era lector la o universitate si avea aceeasi varsta pe care o am eu acum (49 de ani) si in Marea Britanie te poti retrage devreme, la 50 de ani, si el a decis ca vrea sa devina fotograf, asta i-a placut toata viata lui. Asa ca s-a gandit sa inceapa o afacere, una de fotografie, si sa lucreze la ea part-time si apoi cand se va retrage la 50 de ani sa se ocupe full-time de asta. Problema este ca universitatea nu avea banii necesari sa-l lase sa se retraga asa ca a trebuit sa ramana la universitate si avea nevoie de cineva care sa se ocupe de afacere iar acel cineva eram eu. Eu defapt voiam sa devin psiholog, asta voiam sa fac. Aveam o sluja, lucram la o banca atunci si am avut de decis daca sa ma intorc la studii pentru psihologie. Si el mi-a spus intr-o dimineata: ti-ar placea sa fii fotograf? Si asa am inceput. Nu aveam interes in fotografie pana in acel moment, nu avea experienta si pana sa-mi dau seama ce mi se intampla conduceam un studio, mergeam la nunti si faceam portrete si astfel de lucruri. A fost o perioada foarte intensa.

Ai crezut vreodata ca o sa ajungi la un asemenea nivel?

J.A.: Nu, nu a fost ceva ce credeam ca imi doresc. Am vrut sa am o cariera. Cred ca multi oameni astazi vor sa fie cunoscuti si recunoscuti foarte rapid, vor sa aiba faima imediat si eu nu am simtit asa ceva, am vrut sa am o cariera pentru ca am inceput de la zero. Si a fost nevoie de o cariera, a durat 20 de ani pentru a ajunge la nivelul la care sunt astazi. Asta a fost cel mai important lucru pentru mine si este in continure, daca voi putea si in urmatorii 10-20 de ani sa imi intretin familia din fotografie atunci voi fi fericit pentru ca asta mi-am dorit. Sa fii faimos, sa ai parte de recunoastere nu este important, ci sa poti face ceea ce iti place.

De ce fotografia de nunta?

J.A.: In acel moment era cel mai usor lucru pe care il putea face pentru propriul marketing. Nu aveam nevoie de un studio. Cand am inceput propria afacere, nu aveam bani, nu aveam experienta decat de 2-3 ani si acesta era cel mai usor mod de a deveni fotograf profesionist pentru ca toata lumea se casatoreste si toata lumea are nevoie de fotograf. Defapt nu prea mi-a placut primii 3-4 ani pana cand m-am decis intr-o zi ca vreau sa fac fotografii de tip fotojurnalism si asta a schimbat totul pentru mine.

Care sunt uneltele care nu trebuie sa lipseasca unui fotograf la o nunta?

J.A.: Pe langa lucrurile normale precum camerele si obiectivele, trusa noastra de echipament contine lucruri precum pastile pentru dureri de cap sau de stomac, avem trusa de prim ajutor, avem lanterne, avem suplimenti nutritivi pentru a rezista toata ziua, avem apa pentru a fi mereu hidratati, luam multa cu noi. Atunci cand luam o geanta noua pentru echipament, primul lucru la care ne uitam este unde putem pune apa. In ceea ce priveste echipamentul foto, mereu 2 camere. Daca este vreo problema cu una dintre ele, ai una de rezerva. In mod normal luam 3-4 obiective la noi, dar avem si un set de rezerva in masina in caz ca exista vreo problema.

Cum te pregati pentru o nunta la care faci fotografii? Care sunt informatiile pe care incerci sa le aflii? Despre cuplu, despre loc..

J.A.: Foarte putine lucruri, defapt. Imi place sa merg la o nunta fara sa stiu pentru ca ajuta la fotografia mea daca e ceva ce nu stiu si descopar pe parcursul zilei. Tot ce aflam de la clienti este o lista cu membri familiei, cine sunt si cateva lucruri. Desigur, orele si locul, ce se va intampla pe parcursul zilei. Practic, nimic altceva. Ne place sa mergem mintea deschisa si am descoperit ca asa facem fotografii mai bune.

Cat de importanta crezi ca a devenit post-procesarea fotografiilor si cat de importanta este pentru tine?

J.A.: Este parte din stilul meu. Cand trageam cu filmul, toata post-procesarea era facuta in laborator, totul trebuia facut intr-un anumit mod pentru a ajunge la un anumit standard dar am simtit ca nu era ce imi doream. Post-procesarea este o parte foarte importanta din stilul meu, este vorba de cum vad eu fotografia. Petrecut mult timp.

Ce programe folosesti?

J.A.: In primul rand Lightroom, este programul pe care il folosesc la toate pozele. Uneori si Photoshop pentru anumite lucruri pe care Lightroom nu le poate face. Lucruri precum retusarea, Lightroom nu se descurca bine la acest capitol. Iar mult din conversia mea in alb-negru are nevoie de anumite imbunatatiri in Photoshop in unele conditii de luminozitate. Lightroom este grozav dar nu este la fel de bun ca Photoshop-ul la unele capitole.

In afara de fotografia de nunta, care sunt celelalte domenii care iti plac?

J.A.: Fac multe fotografii cu peisaje. Fac si putina fotografie pe strada dar in primul rand peisaje.

Care este fotograful tau preferat?

J.A.: Sunt atat de multi... Tot as spune mai intai Henri Cartier-Bresson, inca este cel la care ma uit si spun ca mi-as dori sa fiu atat de bun ca el. L-am intalnit pe Don McCullin si pentru ca l-am cunoscut face lucrurile diferite sa stii mintea fotografului, dar as spune in continuare ca Henri Cartier-Bresson este favoritul meu.

Si care este fotografia ta preferata dintre cele pe care le-ai facut?

J.A.: Este o fotografie cu o mireasa in fata altarului si ea se roaga. Aceea as spune ca e fotografia mea preferata, nu pentru ce particular ci pentru circumstantele in care a fost facuta. Eram in Londra si am fost prinsi in traficul londonez incercand sa ajungem la loc. Mai pe scurt, am ajuns cu 20 de secunde inaintea miresei. A fost foarte stresant, a trebuit sa sar din taxi incercand sa ajung la loc. Anxietatea era mare si am ajuns unde trebuia chiar cand ea intra in Biserica si mi-am pus camera la ochi si am facut fotografia si toata anxietatea a disparut imediat. Acea fotografie imi aduce aminte ca indiferent cat de stresat sunt, fotografia are puterea de a ma calma. Imi permite sa ma relaxez iar de asta imi aduce aminte mai mult decat orice ca fotografia aproape are abilitati de vindecare ceea ce este foarte important.

Care ar fi sfatul pe care l-ai da unui amator aflat la inceput de drum? Ceva ce nu ar putea afla din alte locuri, din carti sau de la cursuri.

J.A.: Cred ca cel mai important lucru in fotografie este sa-ti urmezi mereu inima, sa faci poze care iti face placere sa le produci. Fiecare fotograf indiferent daca e amator sau profesinist sau retras sau ca face poza cu un iPhone cand se plimba pe strada trebuie sa incerce sa produca fotografii care il definesc ca persoana. Acesta este cel mai important lucru. Partea tehnica nu este atat de importanta, cel mai important lucru este fotografiezi ceea ce vrei sa fotografiezi.

Care sunt pasii pe care un fotograf aflat la inceput trebuie sa-i faca pentru a ajunge sa fie dorit la evenimente, pentru a-si face un nume?

J.A.: Cred ca in zilele noastre cand sunt atatia fotografi el trebuie sa fie 150% determinat sa fie fotograf. Trebuie sa fie pregatit sa mearga mai departe decat credea ca e posibil sa prinda clienti, sa prinda evenimente, sa faca fotografiile. Cred ca trebuie sa inteleaga faptul ca fotografia nu este o profesie in care poti intra rapid si la care sa devii repede bun. Este o profesie care necesita timp si experienta. In primii 10 ani ai carierei mele nu am facut niciun ban. Traiam de pe o zi pe alta. Dar ce se intampla pana la urma, daca nu pui presiune pe tine sa ajungi la un anumit punct, incepi sa te dezvolti, capeti experienta. Trebuie sa fii dispus sa inveti incontinuu si sa muncesti din greu, cred ca asa poti sa ajungi pana la urma unde vrei sa fii.

La ce te astepti de la evenimentul din Romania? Stii fotografi romani?

J.A.: Da, stiu cativa fotografi romani. Abia astept evenimentul. Este cel mai mare grup de fotografi cu care am vorbit de la WBPY (World's Best Pictures of the Year) in 2005. Am avut un grup de 300 de fotografi in Elvetia insa acolo a fost dificil din cauza limbii. Aici va fi usor pentru ca toata lumea vorbeste engleza. Abia astept, locatia este incredibila, va fi prima data cand vorbesc intr-un cinematograf, asa ca va fi grozav.

Share articol: