Imaginea cu Usain Bolt, care zambeste usor ironic, privind in spate spre rivalii sai chiar inainte de-a trece primul linia de sosire, a devenit deja celebra.

Fotografia cu Usain Bolt, realizata in timpul cursei de 100 de metri, care a avut loc duminica la Jocurile Olimpice de la Rio, a devenit celebra dupa doar cateva zile. Cadrul surprinde perfect ambitia, bucuria si mandria celui mai rapid om din lume. Usain Bolt pare sa stie ca nimeni nu-l va invinge, asa ca are timp sa arunce o privire usor ironica atletilor din spatele lui si sa zambeasca, sigur de victorie.

Capodopera ii apartine fotografului Cameron Spencer, care lucreaza pentru agentia Getty. El spune ca a reusit aceasta performanta datorita unei combinatii de noroc si cunostinte tehnice. A fost la locul potrivit in momentul potrivit si a riscat totul pentru un singur cadru, scrie publicatia Mashable, care a realizat un interviu cu Spencer.

Fotografia a fost realizata cu un aparat Canon 1DXMK2, dotata cu un obiectiv de 70-200 mm, la o lungime focala de 135 mm.Viteza de fotografiere a fost de 1/40 dintr-o secunda, care a permis efectul de blur din imagine, in timp ce chipul lui Usain se vede clar. Tehnica se numeste panning.

Desigur, fotograful a avut si putin noroc. El s-a numarat printre putinii care au avut voie sa stea mai aproape de pista, pe iarba, scapand astfel de inghesuiala in care se chinuie cei mai multi fotografi. Interesant este insa ca Spencer nu ar fi trebuit sa fotografieze cursa lui Usain Bolt. El era acolo pentru a fotografia competitia de sariturile in inaltime. Insa, el s-a decis sa surprinda in imagini si cursa de 100 de metri, chiar daca nu aceasta era misiunea lui.

Apoi, a ales sa incerce o tehnica diferita, optand pentru efectul de blur. Dupa ce a reusit sa prinda cadrul perfect, Spencer a fost unul dintre cei patru fotografi care au avut dreptul sa faca turul victoriei alaturi de Usain. Spencer, cel care a participat la 3 editii de vara si 2 de iarna ale Jocurilor Olimpice, este un perfectionist si chiar daca a devenit celebru datorita acestei fotografii, el nu este pe deplin multumit. Spune ca il deranjeaza liniutele albe care apar in spate, pe fundal. Putini le-au observat insa.