Bateriile clasice cu litiu-ion, folosite pentru telefoanele mobile si tablete, se incing destul de repede in timpul incarcarii sau cand sunt folosite intens.

Din pacate, uneori ele se incing atat de mult incat iau foc, asa cum s-a intamplat in deja celebrul caz al Samsung Galaxy Note 7. 

Pentru a evita acest risc, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Maryland a realizat un nou tip de baterii.

Spre deosebire de bateriile clasice, care au electroliti pe baza de compusi organici, acestea au electroliti pe baza de apa.

Astfel, noile baterii litiu-ion cu apa sunt mult mai sigure, nu risca sa ia foc si genereaza aceeasi putere, adica 4 volti, scrie Andorid Authority.

Proiectul este coordonat de Chunsheng Wang, de la Universitatea din Maryland. Echipa lui a creat in urma cu doi ani un electrolit pe baza de apa, care avea 3 volti, dar care pierdea foarte repede energie.

Acum, noile baterii realizate au un invelis solid, care protejeaza electrozii de descopunere, astfel incat energia nu se mai pierde.

Deocamdata bateriile cu apa nu rezista decat 70 de cicluri de incarcare, mult prea putin pentru a putea fi produse in masa. Companiile care produc baterii au nevoie de produse care rezista cel putin 500 de cicluri.

Astfel, echipa lui Wang trebuie sa obtina performante mai bune cu noile baterii inventate. Cercetatorii au publicat proiectul in revista de specialitate Joule.