Precursorii actualelor computere erau foarte diferiti de modelele pe care le cunoastem acum.Eureka, de exemplu, construit in 1845 de excentricul englez John Clark, arata ca un dulap urias din lemn, iar in interior avea ciudate limbi metalice.

Si mai neobisnuit este faptul ca Eureka nu era folosit pentru calcule matematice, fiind inventat pentru a scrie poezii in limba latina. Limbile sale metalice puteau scrie peste 26 de milioane de combinatii, toate fiind versuri in limba latina, in hexametru.

Hexametrul este un ritm epic folosit in Antichitate de poetii latini Ovidiu si Virgiliu. Fiecare vers are 6 unitati metrice, iar silabele trebuie la randul lor sa respecte reguli foarte stricte.

In concluzie, este dificil pentru un om sa scrie versuri in hexametrul latin, iar cu atat mai ciudata trebuie sa fi fost o masinarie programata special sa faca asta.

Modul ingenios in care a fost conceput Eureka ii permitea sa nu repete niciodata versurile, timp de 74 de ani de folosire continua, putand face peste 26 de milioane de permutari.