Prin acest proiect, cercetatorii vor sa aduca la nivel de DSLR fotografiile realizate cu telefonul, folosind inteligenta artificiala.

Weakly Supervised Photo Enhancer for Digital Cameras sau WESPE, pe scurt, este un proiect derulat de o echipa de cercetatori care incearca sa prelucreze fotografiile realizate cu telefonul mobil, cu ajutorul unor algoritmi de inteligenta artificiala, astfel incat calitatea acestora sa fie comparabila cu cea a camerelor profesionale. Echipa de cercetatori care lucreaza la acest proiect este condusa de un roman.

Desi au crescut semnificativ in calitate in ultimii ani, camerele foto ale telefoanelor mobile nu au suportul hardware necesar pentru a putea realiza fotografii de o calitate comparabila cu cea a DSLR-urilor.

Dimensiunile reduse ale dispozitivelor mobile impun folosirea unui senzor mic si a unor lentile compacte, care nu se pot compara cu dotarile unui aparat foto profesional si nu pot produce rezultate asemanatoare, in ciuda afirmatiilor venite dinspre departamentele de marketing ale producatorilor de smartphone-uri.

Proiectul WESPE este pus la punct de o echipa din cadrul universitatii tehnico-stiintifice ETH din Zurich, Elvetia, condusa de romanul Radul Timofte, absolvent al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.

Scopul final al WESPE este imbunatatirea fotografiilor realizate cu smartphone-ul, astfel incat sa fie aduse la nivelul celor facute cu un aparat foto profesional. In acest scop, se foloseste un AI care traverseaza in prezent un proces de invatare.

AI-ul este antrenat cu fotografii facute atat cu telefoanele mobile, cat si cu DSLR-urile. Prin comparatie, se spera ca AI-ul va invata diferenta si va aplica automat modificarile necesare pentru ca si fotografiile facute cu telefonul sa arate precum cele realizate cu un DSLR.

Exista si un site unde utilizatori pot incarca propriile fotografii facute cu telefonul pentru ca acestea sa treaca prin procesul automat de imbunatatire realizat de AI.

Desi procesarea fotografiilor este evidenta si de multe ori chiar aduce un progres, rezultatul nu se poate spune ca este inca de nivelul unui DSLR.

Oricum, proiectul WESPE este departe de finalizare, iar AI-ul va deveni din ce in ce mai bun, pe masura ce primeste mai multe informatii.

Sursa: News.ro