Livrarile de PC-uri, tablete si smartphone-uri vor creste in acest an cu 7,6%, la 2,5 miliarde unitati, iar PC-ul va continua sa piarda teren in fata gadgeturilor mobile.

Firma de cercetare Gartner estimeaza ca numarul dispozitivelor cu sistem de operare Android va avansa la 1,1 miliarde. Astfel, vanzarile de smartphone-uri vor totaliza 1,9 miliarde de unitati, in urcare cu 5% fata de anul trecut, anticipeaza aceasta firma, potrivit stirileprotv.ro.

Totodata, PC-urile vor inregistra o scadere de 7%, la 278 milioane de unitati, si vor fi depasite pentru prima data de dispozitivele "ultramobile", in crestere cu 54% in acest an, la 303 de milioane de unitati. In ultima categorie sunt inlcuse 263 de milioane de tablete, dar si 40 de milioane de alte gadgeturi, precum Samsung Galaxy Note.

In 2013, piata a inregistrat o crestere de 3,8%, de doua ori mai lenta comparativ cu ritmul estimat pentru acest an.

Sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, isi va continua ascensiunea, urmand sa fie instalat pe 45% din produsele livrate in acest an, fata de 38% anul trecut. Pentru anul viitor, Gartner estimeaza o crestere a cotei de piata a Android la 48%.

Aproximativ 360 de milioane dintre dispozitivele livrate in acest an vor utiliza sistemul de operare Windows al Microsoft, in crestere cu 10% fata de anul trecut, in timp ce iOS si Mac OS ale Apple vor fi instalate pe 344 milioane de produse, in urcare cu 29%.

Apple ar putea ajunge din urma in cativa ani Microsoft, a declarat directorul de cercetare al Gartner, Ranjit Atwal.

"Apple continua sa castige teren destul de repede, iar Microsoft, desi si-a extins aria de activitate, nu compenseaza declinul pietei traditionale (a PC-urilor, n.r.)", a spus Atwal, citat de cotidianul Wall Street Journal.

Share articol: