Cel mai periculos hacker roman din istorie s-a facut om serios. Are o slujba cu program fix si este bine platit tocmai in domeniul care l-a facut celebru in toata lumea.

Razvan Cernaianu, cunoscut sub pseudonimul "TinKode", a dezvaluit pentru Stirile ProTV cateva din secretele sale si a oferit si cateva sfaturi celor interesati de securitatea online:

Sfaturi pentru securizarea contului de e-mail:

-► Sa se foloseasca parole complexe, care contin caractere speciale. De exemplu: @!(*& . De asemenea, este bine ca parolele sa fie mai mari de 8 caractere.

-► Sa nu se foloseasca parole identice pentru conturi diferite - adica sa aveti aceeasi parola si la Gmail, Facebook sau Twitter.

-► Providerul de hosting sa fie auditat si testat din punct de vedere al securitatii.

-► Sa nu deschideti e-mail-uri si mai ales atasamente de la persoane necunoscute, pentru ca pot contine virusi, spyware, keylogger, etc.

-► Sa se foloseasca optiunea de criptare SSL/TLS pentru conexiunea dintre clientul de email (Outlook, Thunderbird) si server.

-► Mail-urile odata citite trebuie sterse din server sau descarcate in clientul de email (Outlook, Thunderbird ) fara a lasa copie a mesajelor pe server.

-► De preferat evitarea click-urilor pe link-uri primite in e-mail. Daca este nevoie totusi, atunci trebuie sa se faca cu atentie.

-► Setarea functiei de alerta prin SMS cand autentificarea se face de pe un IP necunoscut sau folosirea autentificarii in doi pasi.

Sfaturi pentru securizarea tranzactiilor online

-► Sa nu se faca tranzactii online decat de pe site-uri securizate ( cu certificate SSL valide, de exemplu: DigiSign )

-► Adresa URL sa contina HTTPS.

-► Sa nu se faca tranzactii online pe magazinele gazduite de firme de hosting care nu au audit de securitate.

-► Sa nu se faca tranzactii online decat de pe site-uri cunoscute.

-► Sa se tina cont de faptul ca nici un procesator de plata sau magazin online nu cere codul PIN al cardului.

-► Este de preferat sa se foloseasca un card care sa fie special alocat pentru tranzactii online, pe care se depun bani in momentul in care se face tranzactia.

-► Este bine sa fie setate alerte in sistemul de internet banking pentru fiecare tranzactie online. Prin SMS sau e-mail.

-► Sa se verifice in detaliu extrasul de cont periodic si sa se raporteze tranzactiile suspecte.

-► Sa nu se foloseaca parole sau PIN-uri similare cu altele.

-► Sa se foloseasca un browser actualizat la zi. Internet Explorer nu este recomandat!

Share articol: