Toata lumea are un router wireless pe acasa. Pare un lucru bun, insa exista si o fata intunecata a raspandirii reteleleor wi-fi.

Multe retele sunt vulnerabile, situatie in care datele tale devin expuse. Fie nu au parola, fie merg pe una banala. Nu e cazul sa te-apuci sa umbli prin setari fix in secunda asta. Dar n-ar strica sa vezi materialul urmator. O sa afli cat de mult te... descopera o conexiune wi-fi tocmai atunci cand iti ofera... acoperire.

Peste 50% din routerele wireless folosite in Romania sunt vulnerabile. Statistica este confirmata de o plimbare de numai 5 minute cu masina, printre blocurile inalte din Capitala. La unele routere parola poate fi sparta in doua secunde, fiindca au parola de tip WEP, o tehnologie de criptare folosita in anii 90.

Iar la altele, proprietarul nu a mai pus parola. A scos dispozitivul din cutie, l-a cablat la internet si… cam atat. E ca si cum ai pleca in vacanta si ti-ai lasa usa nu descuiata, ci deschisa!

Ce se poate intampla daca cineva rau intentionat se conecteaza la routerul tau nesecurizat? O aplicatie gratuita, care poate fi descarcata si din PlayStore. Soft-ul face ca telefonul sa intermedieze schimbul de informatii dintre router si calculatorul victimei. Mijlocul rautatilor este tot telefonul. Cu el poti, de exemplu, sa inlocuiesti imaginile de pe un site cu... ce doresti.

Toate astea nu s-ar intampla daca router-ul ar primi si o parola. Dureaza trei minute sa il setezi corect. In spatiile publice, insa, chiar si un router cu parola poate sa aiba probleme. Specialistii de la Kaspersky au descoperit hackeri care spargeau retelele fara fir ale hotelurilor de 5 stele ca sa fure informatii de la oameni de stat, manageri si directori de companii.

Inca un sfat: incercati sa evitati routerele fara parola din spatiile publice, cum ar fi cafenelele sau restaurantele. Sau macar instalati un antivirus pe telefon, tableta, laptop si limitati-va la operatiuni basic. In niciun caz nu folositi date importante, precum conturi bancare sau adrese.

Share articol: