UPDATE: AlphaGo a castigat si al doilea meci impotriva campionului mondial, Lee Sedol. Programul construit de Google este la un succes de premiul de 1 milion de dolari pus la bataie pentru acest duel

 

Programul pe computer al celor de la Google, AlphaGo, l-a invins pe campionul mondial, coreeanul Lee Sedol, in primul meci dintr-o serie de 5 intre o persoana si un computer. Victoria AlphaGo in jocul antic chinezesc reprezinta un moment important pentru inteligenta artificiala, aratand ca programul dezvoltat de Google, DeepMind, a reusit sa stapaneasca unul dintre cele mai creative si complexe jocuri.

Comentatorii meciului au spus ca duelul a fost foarte echilibrat, atat AlphaGo, cat si Lee facand greseli. Rezultatul a fost imprevizibil pana spre final. In urma cu 2 saptamani, barbatul de 33 de ani era increzator ca va obtine o victorie facila.

"Am fost foarte surprins pentru ca nu am crezut ca voi pierde meciul. O greseala pe care am facut-o la inceput m-a afectat pana la final" a spus Lee, cel care a castigat 18 titluri mondiale de cand a devenit jucator profesionist de Go la varsta de doar 12 ani. Lee a laudat strategia AlphaGo.

Zeci de mii de oameni au urmarit meciul transmis in direct pe internet. Momentul este comparat cu duelul din 1997 dintre calculatorul IBM, Deep Blue, si campionul la sah, Garry Kasparov.

Jucatorii de top de Go se bazeaza mult pe intuitie cand aleg din aproape un infinit de pozitii, ceea ce face jocul extrem de dificil pentru inteligenta artificiala. Expertii in inteligenta artificiala preziceau ca va mai dura un deceniu pana cand computerele vor putea invinge jucatorii de Go. Totul s-a schimbat insa dupa ce AlphaGo a invins campionul european la Go anul trecut. Iar victoria in fata campionului mondial arata ca inteligenta artificiala poate imita intuitia si 'ataca' sarcinile mai complexe.