Este probabil cea mai cunoscuta serie de laptopuri din lume, a calatorit frecvent in navetele NASA si a castigat peste 300 de premii de design. Poate multi dintre voi se gandesc la un produs Apple. De fapt, este vorba de ThinkPad.

Un nume cu rezonante cosmice

Lenovo ThinkPad X1 s-a nascut intr-o familie de campioni. Fratele lui, T61p, e acum laptop oficial NASA si "locuieste" pe orbita Pamantului, la bordul Statiei Spatiale Internationale. De fapt, familia ThinkPad face casa buna cu Agentia Spatiala Americana inca din 1993, cand modelul 750, pe atunci sub brandul IBM, a zburat cu naveta Endeavour ca sa ajute la repararea telescopului Hubble.

Numele a aparut in 1991 si denumea o tableta bine dotata pentru acele vremuri. Avea un processor 386 la 20MHz, display de 10 inch cu rezolutie 640x480, 8 MB RAM si un SSD de 20 MB. Din pacate, in 1991, ThinkPad 700T nu a avut succesul pe care l-ar avea o tableta azi, asa ca IBM a abandonat ideea si a folosit numele pentru laptopuri.

Cel mai nou membru al familiei este X1, in mod oficial cel mai zvelt ThinkPad de pana acum, ce masoara doar 16,5 mm in cel mai subtire punct. Pe langa constructia solida si celebrul punct rosu la care ne-am fi asteptat, Lenovo arunca in joc si un set de caracteristici pe care nu le-ai mai vazut pana acum la un Thinkpad: ecran de 13,3 inch Gorilla Glass, baterie cu incarcare rapida si touchpad cu butoane integrate. Mai adaugam un procesor Core i5 la 2,5GHz si avem imaginea completa a unui sistem de cursa lunga, cu design modern, dar care nu a lepadat, totusi, clasica „uniforma” ThinkPad.


Un laptop pe care poti sa-ti versi cafeaua fara sa pateasca ceva

Chiar daca are un look modern, X1 inca arata si se simte ca un ThinkPad. Finisajul de cauciuc de pe capac, care a incantat pe oricine a atins vreodata un X sau un T, este prezent la X1 pe toate suprafetele, ceea ce il face sa para mult mai inchegat. Desi nu il face mai rezistent, textura cauciucata contribuie la aspectul de laptop premium al lui X1. Lenovo a luat clasicul design Bento-box, a adaugat elementele de constructie RollCage, folosite si la celelalte ThinkPad-uri pentru rigidizare si a creat un laptop de apreciat nu neaparat pentru greutatea redusa, ci pentru robustete.

Butoanele de volum si mute, pe care ne-am obisnuit sa le vedem deasupra tastaturii, au fost mutate in partea dreapta. Cu exceptia slotului pentru card SD aflat „la vedere”, a unui jack de 3,5 mm pentru casti si a unui port USB, amandoua acoperite, nu vei gasi nicio deschidere pe partea din fata sau pe laterale. Pe partea din spate, insa, avem portul pentru alimentare, un port combo USB 2.0-eSATA, un port USB 3.0, un HDMI, un DisplayPort si un slot acoperit pentru cartela SIM.

X1 are si o camera web 720p. Calitatea imaginii este foarte buna pentru o camera integrata in display. Din pacate, insa, ledul verde care indica functionarea ei nu este foarte bine izolat de lentile si, in special in conditii de lumina slaba, „contamineaza” spre verde imaginea captata.

Desi materialele nu s-au schimbat foarte mult de la versiunile precedente de ThinkPad, X1 are parte de un facelift in ceea ce priveste tastatura, care acum este island-style (in genul celor de la Apple) si iluminata din spate, cu doua niveluri de luminozitate.

Tastatura rezistenta la apa este completata de un touchpad cu butoane integrate. Concret, partea inferioara a touchpad-ului se poate apasa, in stanga sau in dreapta. Desi este un mare plus in ceea ce priveste design-ul, ca ergonomie ne-a dezamagit. De multe ori se intampla ca un click sa fie interpretat ca o miscare a mouse-ului in zona respectiva, ca sa nu mai vorbim de scroll sau drag care sunt aproape imposibile. Totusi, scroll-ul cu doua degete functioneaza mai bine decat pe multe alte touchpad-uri care pot recunoaste gesturi.


Oare astronautii taie pizza pe ThinkPad?

X1 are un ecran de 13,3 inch acoperit cu Gorilla Glass. Un laptop cu Gorilla Glass este o idee extraordinara... pentru cineva care nu a mai vazut niciodata un laptop si crede ca in Word se scrie cu pixul. Este singura situatie pe care ne-o putem imagina, in care cineva ar avea nevoie de ecran Gorilla Glass la un laptop business sau la orice alt device fara touch. De cate ori ai avut nevoie sa tai pizza, de exemplu, pe ecranul de la laptop? Exact, nici noi...

Insa pretul platit pentru aceasta eventualitate este renuntarea la ecranul mat, atat de confortabil pe perioade lungi de utilizare, reducerea unghiului de vizibilitate si amprentele care raman la cea mai mica atingere, chiar si de la deschiderea capacului. Rezolutia lasa si ea de dorit: 1366x768, fata de 1440x900 a lui X301, de exemplu sau a T-urilor 4xx. Totusi, macar ecranul este centrat fata de restul laptopului, ceea ce, de la T61 incoace, nu mai este ceva de la sine inteles. Dezamagirea generata de display se mai atenueaza atunci cand vine vorba de partea audio. Tehnologia Dolby Home Theater V4 suna bine, chiar si pe difuzoarele mici si ascunse asimetric sub laptop. Pentru un notebook atat de mic, avem parte de o calitate decenta si de un volum neobisnuit de mare chiar si comparativ cu portabile cu pretentii mai mari pe partea de multimedia.

Lenovo ThinkPad X1 rezista la temperaturi intre - 20 si + 60 grade Celsius. Noi am tinut laptopul in congelator timp de 15 minute si nu a patit nimic. L-am supus si testului de caldura, tinandu-l cateva minute in cuptorul de la aragaz, incalzit la 55 grade Celsius.


NASA nu se multumeste cu putin

X1 vine cu procesoare de la Intel Core i3 la i7 (2,1 la 2,7 GHz), pana la 8 GB RAM (un singur slot) si optiuni de HDD standard (250 sau 320 GB la 7200 rpm) sau SSD (80, 128 sau 160 GB). In lipsa modulului WWAN, modulul micro SSD de 80 GB poate fi combinat cu un HDD standard. Chipsetul video Intel HD 3000, de la care nu ne putem astepta la performante grafice deosebite, este mai mult decat suficient pentru un laptop business. Toate modulele WLAN disponibile suporta standardul N, existand si optiunea pentru WiMAX. O curiozitate in ceea ce priveste modulul wireless este faptul ca, implicit, este dezactivat. Astfel, la un laptop nou ai putea crede ca device-ul este defect sau lipseste (fizic) din laptop. Se activeaza usor din BIOS, din meniul Security. Adaptoarele WLAN vin si cu tehnologiile Intel WiDi (Wireless Display) cu ajutorul careia poti conecta fara cablu laptopul la un ecran extern (TV) care recunoaste aceast standard si Intel MyWiFi care poate transforma ThinkPad-ul intr-un access point wireless.

Bateria incorporata a lui X1 rezista, conform Lenovo, la circa 1000 de cicluri de incarcare, dupa care ar trebui sa ajunga la 80% din capacitate. Nefiind demontabila, beneficiaza, la fel ca restul hardware-ului de o garantie standard de 3 ani. Se poate atasa si o baterie externa, care poate extinde autonomia pana la 10 ore, fata de cele 5,2 ore doar cu bateria interna. Cu ajutorul tehnologiei RapidCharge, bateria lui X1 se poate incarca de la 0 la 80% in doar 30 de minute.


Un ThinkPad care isi merita banii

Vandut la pretul de aproximativ 1600 euro, ThinkPad X1 de la Lenovo e o alegere buna daca vrei sa ai un laptop business care sa reziste. Este subtire, solid, ergonomic, se misca bine si suna foarte bine. Daca nu ar fi avut display glossy poate l-am fi numit chiar „cel mai bun ThinkPad” cu care ne-am jucat vreodata. Ca pe aproape toate laptopurile de la Lenovo, si pe X1 fie il urasti cu patima si il abandonezi seara pe birou, fie il iubesti cu toata fiinta, si il strecori in geanta in fiecare seara cand pleci acasa. Pe noi a reusit sa ne convinga sa il luam acasa.

Share articol: