Pe 3 aprilie 1973 Martin Cooper initia primul apel de pe un telefon mobil. A fost inceputul revolutiei in comunicare.

Inventator in cadrul companiei Motorola, Martin Cooper, il suna, de pe strada (celebra Sixth Avenue din New York) pe directorul unei companii rivale pentru a-i spune ca tocmai a pierdut lupta in crearea unui terminal portabil: "Imediat ce i-am spus, s-a facut liniste. Cred ca-si musca buzele". Aparatul avea aproape un kilogram, bateria tinea doar 30 de minute si avea nevoie de 10 ore pentru a se incarca.

 

A urmat apoi o decada de "liniste" pana la aparitia primului telefon vandut. 3.800 de dolari a costat primul terminal vandut in 1983, in doar sapte ani ajungandu-se la un milion de utilizatori dar si la un pret mai mic. Odata inceputa productia de serie, manufacturierii au cautat sa "inobileze" aparatul adaugandu-i, pentru inceput, mesageria vocala. Se intampla in 1986. Zece ani mai tarziu se putea naviga pe internet de pe un telefon mobil.

Cu mult inainte de aparitia iPhone, adica in 1993, apare primul telefon inteligent. Se numea IBM Simon, costa 750 de dolari si avea touch screen (!), calendar si aplicatie pentru fax. Primul SMS a fost trimis in 1992, programatorul Neil Papworth urandu-i unui prieten de la Vodafone "Craciun Fericit". Mesajul nu a fost trimis de pe un telefon, insa, ci de pe un calculator. Tot un eveniment fericit a stat si la baza primei fotografii facute cu mobilul (1997): francezul Philippe Khan si-a fotografiat fiica, Sophie, nou nascuta.

214.580 de dolari a fost prima factura "uriasa", de vina fiind, evident, o femeie. Americanca Celina Aarons n-a tinut cont de planul tarifar in vacanta de doua saptamani in Canada rezultatul fiind cel cu sase cifre. Patru cifre avea in nume telefonul pe care Cartea Recordurilor Guinness l-a considerat cel mai rezistent. Sonim XP3300 Force a fost aruncat de la 25 de metri pe asfalt, functiile sale ramanand aceleasi chiar daca a suferit ceva "modificari" la carcasa.


Aparitia iPhone-ului a fost pasul inainte de care telefonia mobila avea nevoie, succesul acestuia numarandu-se in peste 180 de milioane de exemplare vandute. Cel mai scump model de iPhone (si de telefon, in general) costa 10 milioane de dolari, este facut din aur si este incrustat cu 500 de diamante. Terminalul este livrat intr-o cutie de platina.

Cu toate functiile sale din "noua era a telefoniei mobile", aparatul pe care il purtam in buzunar si de care nu ne despartim decat atunci cand mergem la somn este cel mai folosit pentru... ceas. Initierea apelurilor si trimiterea de SMS-uri se afla pe locurile urmatoare.

Share articol: