Un roman a dezvoltat o aplicatie pentru smartphone care te ajuta sa slabesti sau sa pui masa musculara.

KiloCalorii este o aplicatie in limba romana (disponibila in acest moment doar pentru iOS), creata pentru a-i ajuta pe utilizatori sa-si puna in ordine in ceea ce priveste alimentatia. Dezvoltatorul ei, Dumitru Chele, a acordat un interviu pentru www.yoda.ro in care a vorbit despre dezvoltarea aplicatiei si ce inseamna aceasta mai exact.
 

www.yoda.ro: Cat timp a durat dezvoltarea aplicatiei? Cate persoane au fost in spatele proiectului?
Dumitru Chele: Mai mult sau mai putin, cred ca putem vorbi de cateva luni de zile, spre un an (9-12 luni)… Trebuie sa recunosc ca a fost o adevarata provocare, fiind prima aplicatie dezvoltata. Mai mult decat atat, am incercat sa tin costurile cat mai aproape de cifra 0, astfel incat aplicatia sa poata fi descarcata si folosita fara niciun cost. Au existat foarte multe lucruri pe care nu le stiam si pe care a trebui sa le invat pe parcurs, din fuga calului… in schimb, ceea ce m-a ajutat foarte mult in tot a acest demers, a fost experienta acumulata in dezvoltarea site-urilor web. 

Pe partea de programare, am lucrat impreuna cu un foarte bun prieten din copilarie, programator. De asemenea, am beneficiat de sprijin pe partea de design si nutritie. Daca schitele realizate pe hartie au prins contur digital cu ajutorul lui Laurentiu R., in ceea ce priveste dietele si algoritmii din spatele aplicatiei am fost consiliat de celebrul Doctor in Slabit, Andrei Laslau. (4-5 persoane in mod constant in spatele proiectului)


www.yoda.ro: Pentru cine este aceasta aplicatie?
D.C.: kiloCalorii se adreseaza in primul rand persoanelor care doresc sa piarda in greutate, urmate de persoanele care doresc sa creasca in masa musculara si, in egala masura, persoanelor interesate de un stil de viata sanatos. Practic, nu se face nici o diferentiere intre utilizatori, doar cifrele difera. O aplicatie pentru cei interesati de alimentatie! Foarte important, jurnalul alimentar nu te ajuta sa tii o dieta, ci sa stii ce si cat mananci.


www.yoda.ro: Ce inseamna dieta ketogenica?
D.C.: Cu acordul lui Andrei Laslau, explicatiile pentru dieta ketogenica / low-carb: Dieta ketogenica cere ca din totalul caloriilor zilnice 65% sa provina din grasimi (lipide), 30% din proteine si doar 5% din glucide. Diminuarea glucidelor in dieta scade nivelul de insulina, conducand la activarea lipazei. Aceasta desface trigliceridele din tesutul adipos in acizi grasi. Acestia ajung in sange, sunt transferati in mitocondrie (uzina energetica a celulei) unde sunt oxidati si se formeaza ketone, pe care organismul le poate folosi pentru energie. Dieta ketogenica permite scaderea semnificativa in greutate, dar pastreaza 90% din masa musculara, determina scaderea trigliceridelor, mentine glicemia in limite foarte bune, scade colesterolul rau, creste colesterolul bun si determina scaderea inflamatiei sistemice. Sunt o multitudine de alimente permise. Pe categorii de alimente inseamna asa: carne de pui, porc, vita, oaie, miel, capra, berbec, ied. Adauga orice fel de peste. Din categorie sunt complet excluse mezeluri, carnati, alte carnuri procesate industrial sau acasa, dar si carnurile afumate. La capitolul branzeturi: telemea maturata, cascaval, branzeturi frantuzesti sau italienesti. Practic toate branzeturile, excluzand branza topita care este plina de E-uri. Este permisa smantana si este de preferat sa fie grasa, este buna si branza mascarpone, dar si untul – de preferat de tara, din surse locale si gras. Sunt permise ouale, iar eu le recomand pe cele de la tara si abia apoi pe cele bio. Urmeaza o categorie de mixuri de nuci si seminte, unde intra alune de padure, migdale, nuca romaneasca, nucile braziliene, caju – acesta din urma nu in cantitate foarte mare pentru ca are destule glucide, macadamia, fisticul, seminte de in si de floarea soarelui, semintele de dovleac, samburi de caisa si seminte de susan. Este bine ca aceste oleaginoase sa fie crude, neprajite si fara sare. Toate trebuie pastrate la rece. in dieta este permis si necesar avocado, nuca de cocos si uleiul de cocos, maslinele si uleiul de masline. La toate acestea se mai adauga legume putin glucidice precum broccoli, conopida, spanac, fasole verde, varza, ardei, castravete, rosie, morcov, ceapa, usturoi, dovlecei, vinete, salata verde, ridiche, telina si fructe de padure, kiwi, ananas, mere, fructe de sezon, in limita glucidelor permise zilnic. Dieta keto este utila ca tratament in sindromul metabolic, steatoza hepatica, diabet de tip II, dislipidemie, epilepsie, Parkinson, scleroza multipla, Alzheimer si poate previni cancerul, conform unor studii si cercetari recente. Daca sunt necesare mai multe informatii despre dieta keto / low-carb aici.


www.yoda.ro: Care este cel mai bun rezultat inregistrat de persoanele care au folosit aplicatia?
D.C.: Aplicatia (impreuna cu dieta din spate, bineinteles) te ajuta sa slabesti pana la 4-5 kg in prima saptamana. Cei care au testat aplicatia inainte de lansare (atat pentru a slabi, cat si pentru a creste in masa musculara) au reusit sa obtina ce si-au propus. Constientizarea si autodisciplinarea comportamentului alimentar reprezinta cheia succesului in reconfigurarea corporala pe termen lung. Unii chiar mai repede decat isi imaginau! Jurnal alimentar face diferenta.


www.yoda.ro: Cum este feedback-ul primit de la utilizatori pana acum?
D.C.: Am obtinut un numar foarte bun de descarcari in prima saptamana si am primit o multime de mesaje de la utilizatorii nostri: feedback-ul este pozitiv si ne motiveaza sa continuam, suntem responsabili fata de toti cei care au descarcat si folosesc aplicatia in mod constant.


www.yoda.ro: Ce face aceasta aplicatie diferita de celelalte existente deja?
D.C.: In primul rand, este o aplicatie foarte simpla, intuitiva, usor de folosit. A fost construita si orientata spre utilizatorul final. De asemenea, este singura aplicatia de acest gen in limba romana din App Store, cu o baza de date ce insumeaza peste 6.000 de produse din Romania (bauturi, alimente, mancaruri si alte produse). Acestea sunt doar cateva din lucrurile care fac diferenta, daca mai adaugam si faptul ca a fost dezvoltata in colaborare cu dr. Andrei Laslau…


www.yoda.ro: Va fi aplicatia disponibila si pentru Android?
D.C.: Imi doresc foarte mult sa dezvoltam si o varianta pentru dispozitivele cu Android si cu siguranta va exista la un moment dat, speram cat mai curand. in acest moment, putem spune ca se afla in lucru, ne dorim dezvoltarea unei aplicatii native si analizam cele mai bune variante.


www.yoda.ro: Aveti in plan lansarea si a altor aplicatii? Tot in acest domeniu?
D.C.: Totodata, vom continua cu o serie de aplicatii in domeniu, orientate atat spre dieta / alimentatie, cat si spre antrenament / sport. De asemenea, lucrez la un dispozitiv fizic, care cu siguranta isi va gasi locul in bucatariile noastre.

Creatorul acestei aplicatii, Dumitru Chele, a povestit si ce l-a inspirat in crearea acestei aplicatii. "In copilarie am fost supraponderal, iar in adolescenta eram aproape obez - probleme extrem de mari, deloc de neglijat; mi-am schimbat stilul de viata si am reusit sa slabesc intre 25 si 30 de kg, dezvoltand o pasiune pentru o alimentatie corecta si echilibrata, pentru sport, odihna, fitness si pentru tot ceea ce reprezinta un stil de viata sanatos…

Am dezvoltat kiloCalorii pentru a-i ajuta pe toti cei care au probleme cu greutatea, care vor sa slabeasca... De asemenea, poate fi folosita pentru a creste in masa musculara sau pentru a-ti mentine un stil de viata sanatos..."

Share articol: