Utilizatorii de smartphone pot avea probleme cu touchscreen-ul sau cu bateriile care se pot consuma mai rapid decat de obicei. Mai mult, telefonul se poate inchide total! Iar motivul este frigul de afara.

Dupa viscolul din weekend, meteorologii au anuntat incepand din aceasta dimineata cold galben pentru ger, temperaturile foarte scazute avand consecinte serioase asupra gadgeturilor.

Ce se poate intampla? Bateriile din lithiu contin electroliti lichizi. Cand bateriile ajung la temperatura de inghet a electrolitilor, acestia devin mai grosi si se incetineste viteza cu care ionii pot trece si, astfel, cata energie este produsa. Daca bateria telefonului nu produce suficienta energie, telefonul se stinge.

Odata ce ai incalzit telefonul, bateria ar trebui sa functioneze din nou. Atentie insa! Daca electrolitii chiar ingheata, daunele pot fi majore. Smartphone-urile ar trebui folosite numai la temperaturi intre 0 grade si 35 de grade Celsius.

Ce poti sa faci?
- incearca sa-ti tii device-ul cald, foloseste o carcasa si tine-l aproape de corp. Si nu-l mai verifica atat de des cand esti afara.
- foloseste manusi cand utilizezi un smartphone in frig. Tinandu-ti mainile calde, vei preveni o cadere accidentala din cauza propriei reactii fizice la frig.
- nu lasa telefonul intr-un vehicul pentru o perioada mare de timp, mai ales pe durata noptii
- tine telefonul departe de zapada si gheata - pe langa frig, si apa poate provoca daune serioase asupra telefonului daca acesta nu este produs cu protectie in acest sens.
- tine-l incarcat - daca bateria este la 100% sau in apropiere, este mai putin probabil sa reactioneze intr-un mod daunator la frig. Tine un incarcator in apropiere, precum si o baterie externa ca backup.

Producatorii de telefoane mobile sugereaza evitarea folosirii gadgetului la temperaturi foarte scazute.