Noul iOS 7 a fost prezentat de companie drept “cea mai importanta schimbare de la aparitia iPhone-ului”

Apple mizeaza mult pe iOS 7, sistem de operare lansat in versiune Beta la conferinta dedicata developerilor, saptamana trecuta. Ne-a fost prezentat drept o schimbare majora, ce nu s-a mai facut din 2007 incoace, cand a iesit pe piata primul iPhone.

Designul iOS 7 este mai curat, culorile alese sunt moderne si apar cateva functii noi care sa ne faca sa ne indragostim si mai mult de telefoanele Apple. Nu de alta, dar concurenta e mare, iar compania condusa de Tim Cook trebuie sa le faca fata sud-coreenilor de la Samsung, care inregistreaza vanzari tot mai bune in SUA si in intreaga lume.

Despre noul sistemul s-a spus ca n-ar fi deloc original. Ba mai mult, fanii Android au aratat cu degetul fiecare punct in care, spun ei, iOS 7 este o copie.

Ca sa ne lamurim exact cum sta treaba si cat de bun e noul iOS 7, am rugat un designer, un programator si un specialist in securitate IT sa ne spuna parerea lor.

DESIGNER: Mihai Ciobanu, www.mihaiciobanu.com

Primul lucru pe care il observi atunci cand te uiti la iOS 7 este designul simplificat fata de versiunile precedente ale softului. "Au exagerat cu minimalismul. E o schimbare buna, dar parca prea e dusa la extrem. Unele elemente de design imi lasa impresia ca au fost desenate de cineva fara experienta. De exemplu: butonul Back si cele din Safari", spune designerul Mihai Ciobanu, care utilizeaza de multi ani produsele companiei.

Interfata e mai usor navigabila si mai usor inteleasa de utilizatori

Artistul nu este foarte incantat nici de iconitele aplicatiilor. "Sunt parca prea simpliste. Dar vorbim totusi de o versiune beta. Cred ca in versiunea finala, nu vor da aceeasi senzatie, ci vor completa lookul sistemului de operare si experienta pe care o ai in timp ce folosesti telefonul", spune el.

Mihai Ciobanu remarca asemanarile dintre fontul folosit in noul iOS 7 si cel de la Google. "Apoi, transparenta cu blur imi aduce aminte de ce a facut Microsoft cu Windows 7, care a fost un succes. Si chiar imi lasa impresia ca este folosita cu un scop, nu doar pentru ca arata cool. Ea ajuta interfata sa fie mai usor navigabila si mai usor inteleasa de utilizatori".

Designerul Mihai Ciobanu crede ca un iPhone, acum, e chiar mai usor de folosit prin introducerea meniului de setari de jos in sus.


PROGRAMATOR: Stefan Filip, iOS Team Lead la [e-spres-oh]

Noul design al iOS 7 nu este pe gustul lui Stefan Filip, developer iOS. El spune, insa, ca functile sistemului de operare sunt utile si le ofera utilizatorilor o experienta imbunatatita. “Printre functiile care mi se par cele mai importante as enumera Control Center, care ofera acces rapid la cele mai accesate setari ale device-ului, si imbunatatirile aduse la Notification Center. O alta componenta care ma intereseaza mult e iTunes Radio, dar ramane de vazut cand va fi disponibila pentru utilizatorii din Romania”, spune Stefan Filip.

Crede ca in domeniul sistemelor de operare este dificil sa spui cine pe cine copiaza si ca lucrul cel mai important este ca utilizatorii sa beneficieze de cele mai bune produse si servicii, ca urmare a concurentei existente intre companiile mari.

Cu ocazia WWDC s-au introdus in jur de 1500 de API-uri noi

Programatorul apreciaza si deschiderea afisata de Apple, care a introdus multe API-uri noi. “Lucrul acesta este extrem de util, deoarece dezvoltatorii au acces mai usor la anumite componente ale device-ului sau sistemului de operare si pot sa vina cu idei noi legate de modul in care pot fi folosite acestea. Cu ocazia WWDC s-au introdus in jur de 1,500 de API-uri noi pentru developeri si sunt foarte interesat sa le incerc pe o parte dintre ele”.


SPECIALIST IN SECURITATE: Bogdan Botezatu, Senior E-Threat Analyst Bitdefender

Noul iOS 7 a venit si cu imbunatatiri si pe partea de securitate, intrucat gadgeturile Apple devin, tot mai des, tinta atacurilor informatice. Bogdan Botezatu, specialist in securitate la Bitdefender, remarca faptul ca browserul Safari are acum functia Do not track, care ii comunica site-ului vizitat ca utilizatorul nu vrea ca activitatea sa-i fie monitorizata. “Chiar daca Safari pentru Mac OS X avea deja implementata aceasta optiune, introducerea acesteia pe Safari Mobile e o premiera”, spune el.

iOS 7  aduce in fata si cu asa-numitul Private Browsing, un mod al browserului in care acesta nu salveaza istoricul, nu pastreaza cookie-uri si nu sincronizeaza ce se intampla in browser cu alte dispozitive. “Desi optiunea exista si inainte, aceasta nu era disponibila din interfata browserului, ci din panoul Settings”, mai spune Botezatu.

iOS 7 are imbunatatiri pentru angajatii multinationalelor

Specialistul mai remarca ceva: “Apple a reproiectat si sistemele de securizare pentru a impiedica un utilizator neautorizat sa reseteze dispozitivul la setarile din fabrica. Noua modificare se numeste Activation Lock si va cere reactivarea dispozitivului cu Apple ID si parola proprietarului dupa fiecare resetare la setarile implicite”.

iOS 7 are si schimbari de care se vor bucura angajatii multinationalelor, precum “capabilitatea utilizatorului de a trimite traficul web prin VPN doar pentru anumite aplicatii, posibilitatea de a cripta dispozitivul cu codul de deblocare al ecranului, precum si sincronizarea parolelor din Keychain cu cloudul”.

Nu e exclus sa vedem botneti pe patru roti

Pentru utilizatorii iOS, dar si Android, marea problema de securitate o reprezinta aplicatiile care ameninta intimitatea si confidentialitatea datelor stocate in telefon, mai spune Bogdan Botezatu, care recomanda Clueful pentru iOS, un instrument prin care userii pot verifica gradul de risc al fiecarei aplicatii terte.

La conferinta dezvoltatorilor, Apple a anuntat si ca va colabora cu 11 companii din domeniul auto pentru integrarea softurilor sale pe masini. Pe langa avantajele evidente, astfel de tehnologii pot pune si probleme de securitate. “Nu este exclus ca, odata ce masinile inteligente devin realitate, sa vedem botneti pe patru roti, intrucat computerele de bord vor indeplini cerintele esentiale: comunicarea cu Internetul, folosirea unui sistem de operare fie el embedded, suficiente resurse hardware si o raspandire uniforma in piata”, mai spune Botezatu 

Share articol: