Nu este vorba de o cauza al gestului, ci de semnificatia acestuia.

Cercetatorii de la Universitatea Baylor din Texas sustin ca persoanele care verifica telefonul constat incearca sa imbunatateasca modul in care se simt - ei au descoperit o legatura intre dependenta de telefon si instabilitatea emotionala!

Conform studiului, oamenii care nu pot sa lase deoparte telefonul mobil sunt predispuse la schimbari de stare si comportament temperamental. O alta problema a persoanelor care verifica des telefonul au probleme de concentrare la sarcina din acel moment.

"O persoana cu schimbari de stare si temperamentala are sanse mai mari sa fie dependenta de telefonul mobil decat indivizii stabili" au scris cercetatorii in jurnalul Personality and Individual Differences. "La fel precum o varietate de substante ce creaza dependenta, adictia de telefon mobil poate fi o tentativa de a repara.

Verificarea neincetata a mailurilor, trimiterea de mesaje, tweeturi si navigarea pe internet poate fi un act de linistire pentru indivizii instabili ce doresc sa-si distraga atentia de la grijile zilei si sa le ofere liniste, desi doar temporar".

Pentru acest studiu, cercetatorii au recrutat 346 de barbati si femei cu varste intre 19 si 24 de ani, media de varsta fiind de 21 de ani. Au apreciat personalitatile voluntarilor si nivelul de dependenta de telefon analizand raspunsurile unui chestionar personal. Pe langa instabilitatea emotionala, cercetatorii au descoperit ca "impulsivitatea atentiei", adica inabilitatea unei persoane de a se concentra asupra unei sarcini in acel moment, are o legatura semnificativa cu dependenta de mobil. Ei au mai descoperit ca oamenii tacuti, introvertiti, sunt mai putin probabil 'prinsi' de tehnologia lor decat cei cu temperament coleric.

"Cei care dau dau dovada de timiditate si sfiala sunt mai putin probabil sa devina dependenti de telefoanelor lor decat cei extrovertiti" mai spus cercetatorii. Un alt studiu al aceleiasi universitati a descoperi ca 60% din studenti devin agitati daca nu au acces la telefonul lor. In medie, un student petrece 95 de minute pe zi trimitand mesaje, 49 de minute trimitand emailuri si 39 de minute verificand Facebook-ul. Unii studenti petreceau si 10 ore pe zi pe telefon!

Un alt studiu a mai dezvaluit ca o persoana se uita in medie la telefonul lui de 150 de ori pe zi. O aplicatie pentru iOS numita Moment poate sa monitorizeze acest aspect si cat timp foloseste o persoana telefonul in fiecare zi. Daca il foloseste prea mult, utilizatorul poate primi notificari, lucru care se intampla si cand se ajunge la 50% din timpul alocat.

Share articol: