Atentie pe ce site-uri intrati, ce reclame accesati, dar si ce sistem de operare utilizati. Acesta este avertismentul expertilor in securitate la inceput de 2014.

CITESTE PE LARG IN ARTICOL:
► Ce sunt Botnetii, cei mai periculosi virusi din 2014;
► Cat de vulnerabile vor fi anul acesta telefoanele inteligente si tabletele in fata hackerilor;
► Riscul la care se supun utilizatorii de Windows XP;
► Care sunt marile pericole de pe Facebook, Twitter si Google Plus.

Noile tehnologii, raspandirea rapida a dispozitivelor mobile, a comunicatiilor wireless si cresterea bazei de utilizatori vor deschide noi porti de oportunitate si pentru criminalii cibernetici.

Intr-un comunicat de presa, BitDefender prezinta Iata cateva dintre cele mai pregnante aspecte care se vor manifesta anul acesta.

VIRUSII PRIN CERTIFICATE DIGITALE

Virusii semnati cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, insa in 2014 vor reprezenta principala tendinta in industrie.

Bitdefender avertizeaza ca se asteapta ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achizitionate in scop ilegitim sa creasca foarte mult, iar tendinta va continua pe tot parcursul lui 2014, in special in zona gri a software-ului precum aplicatiile de tip adware si spyware.

GADGETURILE DIN BUCATARIE SI COMPUTERELE DE BORD, VIITOARELE TINTE ALE HACKERILOR

Internetul pe dispozitive din ce in ce mai diverse: Pana in 2015 numarul de terminale conectate la internet peste tot in lume va ajunge la 25 de miliarde, iar pana in 2020, se va dubla.

Acestea includ dispozitivele de monitorizare a functiilor vitale, aparatura medicala, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenta, dispozitivele de uz casnic. Fiecare in parte cu propriile setari de securitate, acestea vor deveni principalula tinta a criminalilor informatici.

ATENTIONAREA BITDEFENDER PENTRU UTILIZATORII DE SMARTPHONE-URI SI TABLETE

smartphone tableta

Telefoane mobile si tablete: Androidul are in acest moment aproximativ 70% din piata de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce il face foarte relevant pentru escrocii informatici.

Daca punem la socoteala ca terminalele mobile sunt si mijloace de plata (prin sms-uri catre numere cu supra-taxa sau noile plati prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce in ce mai mult pe crearea de virusi pentru Android. Folosirea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor personale la serviciu si invers le va permite hackerilor sa tinteasca mai bine companiile si utilizatorii individuali.

SPAM-UL SI RECLAMELE DE PE RETELELE DE SOCIALIZARE

Spam-ul prin email este in scadere, dar reclamele adaptate pe retelele sociale in crestere. Spamul a fost utilizat inca de la inceputurile comunicatiilor electronice si a castigat tractiune in era botnetilor. In timp ce volumul de spam va continua sa fie mare, in 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra retelelor sociale unde pot tinti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirectionat vor fi in continuare utilizate si vor contine documente periculoase care vor instala virusi de tip botnet pe computer.

UTILIZATORII DE WINDOWS XP, TOT MAI VULNERABILI
 

windows xp

Vechile tehnologii, in continuare populare. Intreruperea suportului pentru Windows XP (programata pentru sfarsitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor sa atace utilizatorii sistemului de operare odata ce acesta nu va mai fi intretinut prin actualizari.

Vor fi afectati in special cei din mediul de business care utilizeaza Windows XP.

SI ACCESORIILE "TECH" VESTIMENTARE SI DISPOZITIVELE MEDICALE POT FI ATACATE

Accesoriile vestimentare inteligente precum bratarile medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce in ce mai populare peste tot in lume.

Dimensiunile reduse si focusul pe durata de viata a bateriei lasa putin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea sa le aduca in atentia hackerilor in viitorul apropiat, chiar daca nu neaparat in 2014. 

Intocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce in ce mai interconectate. Capacitatile de comunicatii wireless permit doctorilor sa monitorizeze starea de sanatate a pacientilor si performanta dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entitati neautorizate sa manipuleze echipamentul si sa provoace chiar moartea pacientilor. 

MARILE PERICOLE DE PE FACEBOOK, GOOGLE PLUS SI TWITTER

facebook

Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, retelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informatii distribuite cu buna stiinta de utilizatori pe care le pot folosi apoi in atacuri de spear-phishing tintite sau pentru a distribui amenintarile informatice.

BOTNETII, CEI MAI PERICULOSI VIRUSI AL MOMENTULUI

Virusi mai multi si mai periculosi:

- Botnetii (sau virusii care transforma calculatorul utilizatorului intr-un instrument de atac) inca sunt coloana vertebrala a oricarei operatiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS pana la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei. Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victima in componente ale unei retele de atac.

Cei mai multi dintre botnetii mari vor utiliza modele de comunicatii peer-to-peer pentru a nu fi blocate, in timp ce cei mai mici vor folosi retelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comanda si control. 

Volumul de virusi va depasi 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virusilor, trasatura prezenta in aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piata neagra. 

Share articol: