Facebook este inaccesibila in China, unde reteaua de socializare este blocata de cenzori, insa cofondatorul ei Mark Zuckerberg si-a continuat campania de "imblanzire" a autoritatilor chineze si a folosit un atu lingvistic, vorbind in dialectul mandarin, in timpul unei vizite in aceasta tara.

Invitat sa tina un discurs in amfiteatrul Universitatii Tsinghua, miercuri, la Beijing, Mark Zuckerberg i-a uluit pe studentii prezenti la eveniment, dupa ce li s-a adresat in chineza: "Buna ziua, tuturor!". Potrivit AFP, tanarul antreprenor american, in varsta de 30 de ani, aflat la conducerea celei mai mari retele de socializare din lume, a continuat sa vorbeasca in chineza pe durata unei sesiuni de intrebari si raspunsuri, timp de 30 de minute, fiind incurajat si aplaudat de spectatori, cuceriti de eforturile sale, potrivit unei inregistrari video care a fost publicata online joi.

"Invatarea acestei limbi m-a ajutat sa studiez cultura respectiva. Dintr-odata, am incercat sa invat limba. si, in definitiv, imi plac provocarile", a spus Zuckerberg, al carui discurs nu a fost insa lipsit de anumite pronuntari inexacte.

Mark Zuckerberg a raspuns unor intrebari formulate intr-o maniera simpla de un prezentator binevoitor, vorbind despre culoarea sa preferata (albastru), despre preparatul chinezesc preferat si despre familia chinezo-americana a sotiei sale, Priscilla Chan. Insa el a abordat si teme mai complicate, inclusiv filosofia sa de creator de firme de succes. "Cel mai important este sa nu iti lasi bratele in jos" si "sa crezi in misiunea ta", a adaugat el. Cele mai bune companii nu au fost infiintate pentru ca fondatorul lor voia sa creeze o companie, ci pentru ca el dorea sa schimbe lumea!", a continuat antreprenorul american, cu entuziasm.

Facebook este blocata in China continentala din 2009 - la fel ca Twitter, YouTube si Instagram -, la ordinul autoritatilor comuniste, care vor sa exercite un control strict asupra felului in care sunt partajate informatiile pe internetul local. In mod paradoxal, numeroase institutii chineze, mai ales cele turistice, dar si agentia de presa oficiala China Noua folosesc Facebook pentru a-si promova activitatea in strainatate.

Managerii de la Facebook calatoresc frecvent la Beijing pentru a participa la conferinte profesionale si a discuta cu liderii politici chinezi. La inceputul saptamanii, Mark Zuckerberg a fost numit membru in consiliul de administratie al School of Economics and Management din cadrul Universitatii Tsinghua.

"Suntem deja prezenti in China!", a subliniat cofondatorul Facebook, adaugand ca a vizitat aceasta tara deja de patru ori. "Ajutam companiile chineze sa obtina noi clienti pe plan international, prin intermediul reclamelor de pe Facebook. Dorim sa ajutam diverse parti ale lumii sa inteleaga mai bine ceea ce inseamna China", a adaugat Zuckerberg, exprimandu-se tot in dialectul mandarin.

Mark Zuckerberg a starnit si hohote de ras in randul spectatorilor, evocand o conversatie cu sotia sa: "Intr-o zi, am intrebat-o: «Vorbesc chiar atat de prost limba asta pentru a intelege ceea ce mi se spune in mandarina?». Iar ea mi-a raspuns: «Nu esti prea bun nici atunci cand asculti ceea ce eu iti spun in engleza!»".

Share articol: