China a aratat forta cibernetica cu un atac din urma cu mai putin de o luna.

Determinarea Chinei de a cenzura informatiile din tara este aratata de catre cel mai mare cordon digital din lume, cunoscut sub numele de Marele Firewall. Oamenii care incearca sa aiba acces la Facebook in China, sau sa caute un termen considerat o amenintare pentru Partidul Comunist, primesc pe ecran fie un mesaj care ii informeaza ca cererea a fost resetata, fie absolut nimic. Tot acest lucru este facut cu ajutorul unui sistem de calculatoare masiv, scriu cei de la Business Insider.

Marele Firewall reflecta frica celor de la conducerea Chinei ca informatiile ar putea sa submineze monopolul lor asupra puterii. Acest lucru a izolat sute de milioane de chinezi de restul lumii.

Desi exista limite, exista si 'gauri' in firewall. Tehnologia face posibila penetrarea cordonului si ajungerea la site-urile din strainate. Un grup noprofit din afara Chinei, Greatfire.org, a incerca sa publice metode pentru ocolirea cenzurii si a facut cateva site-uri blocate sa fie disponibile in China. Pe 17 martie, serverele Greafire.org au fost 'inundate' de un volum enorm de trafic de internet. Acest lucru reprezinta o tehnica desi cruda, extrem de eficienta, cunoscuta sub numele de atac "dedicated denial of service". Obiectul este de a incarca un server pentru ca acesta sa cedeze. Serverele Greafire.org, sustinute de cloud in Statele Unite, au fost lovite de 2.6 miliarde de cereri pe ora, sau de 2.500 de ori mai mult decat in mod normal.

Un grup de cercetatori pe internet au numit motivul acelui moment: China lovise inapoi. Cercetatorii de la Citizen Lab of the Munk School of Global Affairs at the University of Toronto au publicat un raport nelinistitor care sugereaza ca a fost vorba de o arma cibernetica lansata de China impotriva Greatfire.org. Cercetatorii o numesc "Marele Canion".

Cu alte cuvinte, China s-a intins dincolo de granita si a avut un atac distrugator si puternic asupra unui site de internet pe care nu l-a placut. Despre Coreea de Nord se crede ca a lovit peste granita anul trecut, folosind diferite metode, asupra Sony Pictures Entertainment. 

China a incercat de multe ori sa intimideze academicieni, media si multe altele in strainatate. China a avut si o campanie agresiva de spionaj cibernetic asupra tintelor din armata, guvern si cele comerciale din Statele Unite si din alte parti. Dar vestea aparitiei "Marelui Canion" este cu adevarat ingrijoratoare.

Conform Citizen Lab, noua arma a Chinei este co-localizata alaturi de Marele Firewall si reprezinta, probabil, o creatie a guvernului. Dar foloseste o metoda ofensiva distincta care nu trage direct la o tinta specifica. Mai curand este implementata ca un intermediar pe un server comercial aglomerat si apoi isi dezvolta traficul urias la comanda. In cazul acestui asalt, China aparent a lansat Marele Canion de pe site-uri apartinand site-ului de cautare Web, Baidu, una dintre cele mai de succes companii de internet din China. In efect, o parte din traficul inocent care vine pe Baidu a fost redirectionat pentru a aglomera site-ul Greafire.org pentru a-l face sa cedeze.

Share articol: