Un raport al Bitdefender Romania arata ca in tara noastra a crescut puternic numarul atacurilor prin reteaua de socializare Facebook.

In prima jumatate a acestui an a crescut puternic numarul atacurilor pe Facebook care vizeaza utilizatorii romani, arata un raport dat publicitatii de Bitdefender Romania. Potrivit documentului, vestea buna este ca a scazut volumul de spam trimis din Romania, dar si numarul tentativelor de phishing.

Utilizatorii de Facebook din tara noastra pot fi pacaliti prin intermediul unor false premii, anunta compania de securitate IT.

"Aceste inselatorii, deghizate in concursuri cu premii de la companii de telefonie mobila sau producatori de telefoane forteaza fanii sa dea “Share” sau “Like” unei pagini, cu promisiunea inscrierii la o tombola. Odata cu abonarea, utilizatorii vor primi tot continutul pe care il publica administratorii paginii, inclusiv link-uri potential periculoase", anunta Bitdefender.

Notabila este inselatoria din februarie, la care au cazut victime 12 mii de romani carora li se promitea unul dintre smartphone-urile momentului.

In privinta virusilor, raportul arata ca in primele 6 luni ale anului romanii au avut probleme in special cu Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf si Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afecteaza cu precadere sistemele de operare dinainte de Windows Vista.

"Acestia exploateaza functia Autorun a sistemului de operare pentru a se lansa in executie in mod automat de fiecare data cand un dispozitiv USB infectat este conectat la PC. Aceste amenintari sunt urmate de virusii din familia Sality, care totalizeaza aproape 9% din numarul infectiilor. Familia Sality, ce isi ataseaza codul de orice fiaier executabil de pe computer are, in acest moment, peste un milion de calculatoare infectate. In ciuda faptului ca are aproximativ 10 ani de activitate, Sality se afla in mod constant in topuri, fiind unul dintre cele mai rezistente, flexibile si periculoase forme de malware cunoscute pana acum", spun cei de la Bitdefender. 

O amenintare noua o constituie Trojan.JS.Wpress.A, o bucata de cod care vine intermediul blogurilor infectate ce ruleaza Wordpress. Malware-ul directioneaza utilizatorul spre un server din Rusia.

Raportul companiei pe primele 6 luni arata ca volumul de spam trimis din tara noastra a scazut puternic. Cu toate acestea, numarul de mesaje spam primite de utilizatorii romani a ramas relativ constant. Spam-ul reprezinta 70% din totalul mesajelor primite.

"Principalele valuri de spam concepute pentru utilizatorii din Romania fac reclama la produse (oferte pe site-uri cu reduceri), dispozitive-minune (economizoare de energie electrica sau combustibil) sau chiar accesorii contrafacute. O categorie speciala de spam - phishing-ul – reprezinta 0.9% din totalul mesajelor spam trimise in Romania. Chiar daca a scazut considerabil ca rezultat al introducerii de catre bănci a mecanismelor suplimentare de autentificare (token), phishingul romanesc pe sectorul bancar continua sa faca victime in randul posesorilor de card", afirma compania.

Share articol: