Cel mai nou raport Bitdefender prezinta cei mai rai virusi ai momentului, dar si amenintarile carora trebuie sa le facem fata in 2013.

Virusi noi si-au facut aparitia in a doua jumatate a anului si, desi deocamdata nu au ajuns in varful clasamentului amenintarilor, acestia prevestesc schimbari majore in peisajul soft-ului periculos din Romania, spun specialistii in securitate de la Bitdefender.

Cele mai noi amenintari informatice sunt folosite fie pentru a accesa de la distanta calculatorul infectat, cum este cazul Backdoor.Hupigon.KG, cu 1,37% din numarul total de infectii inregistrate in Romania, sau pentru a colecta date personale despre utilizatori asa cum face Gen: Adware.Solimba.1.

Specialistii romani in securitate observa ca a scazut numarul amenintarilor informatice care afecteaza calculatoarele cu sistemele de operare mai vechi.

Cat priveste spamul, in ultima jumatate a anului, cantitatea s-a micsorat, ca urmare a tranzitiei catre spamul pe retelele sociale. Cu toate acestea, volumul de spam cu atasamente extrem de periculoase a crescut considerabil”, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

In voga sunt, in continuare, campaniile de pe Facebook care promit acces la statistici pe care compania lui Zuckerberg nu le ofera, de exemplu numarul celor care iti vad profilul. Pe locul doi in topul amenintarilor de pe Facebook se afla o escrocherie arhicunoscuta, care tenteaza utilizatorii cu personalizarea culorilor retelei sociale pentru a-i trimite catre site-uri cu sondaje sau pentru a-i forta sa instaleze toolbar-uri periculoase.

Bitdefender spune ca anul viitor va aduce noi pericole informatice si ca afacerile cu software periculos vor trece la un nou nivel de internationalizare. Virusii moderni vin tradusi in mai multe limbi, pentru a acoperi zone geografice mari si pentru a atrage mai usor utilizatorii.

"In acest moment exista cateva tipuri de amenintari de tip ransomware care folosesc aceasta tehnica si ne asteptam ca acestea sa devina frecvente pe parcursul anului viitor", mai spune Catalin Cosoi.

Intrucat virtualizarea devine urmatoarea tendinta majora ce va fi adoptata de milioane de clienti de peste tot din lume, atacatorii vor incerca sa gaseasca modalitati noi de a compromite serverele si masinile virtuale. 

Si de vreme ce Windows 7 a depasit in sfarsit Windows XP ca si cota de piata, peisajul amenintarilor informatice a suferit schimbari semnificative. Cel mai probabil amenintarile ce au la baza Autorun vor disparea in ultimul trimestru al anului viitor. Locul lor va fi luat de adware generic, dar intruziv si de infectii persistente bazate pe rootkit-uri precum ZeroAccess.

Lansarea Windows 8 se va reflecta cel mai probabil in adoptarea tehnologiei UEFI, un inlocuitor al BIOS, care exista pe piata de ani de zile, dar care nu a reusit sa prinda avant pana acum.

Deoarece din ce in ce mai multe PC-uri si laptopuri sunt concepute pe placi de baza UEFI, atacatorii isi vor indrepta cel mai probabil atentia asupra acestui mediu mult mai permisiv decat invechitul BIOS.

Windows 8 va fi insa o tinta in sine. Pe parcursul lui 2013, se estimeaza ca Windows 8 va depasi Windows Vista ca si cota de piata, iar hackerii vor vana vulnerabilitatile platformei, la nivel de browser sau de kernel  - componenta centrala a sistemului de operare. 

Share articol: