Mai multe site-uri romanesti si straine transmit in timp real informatii privind miscarile pamantului

Dupa cutremurul de 4,9 grade care ne-a zguduit un pic in noaptea de sambata spre duminica, tot mai multe persoane au fost interesate sa afle in timp real informatii de incredere despre seismele care se produc in tara noastra, dar si in lume.

Venim astăzi cu o lista ce cuprinde trei site-uri pe care ne putem baza atunci cand vrem sa aflam daca s-a miscat cu adevarat pamanul, sau ni s-a parut noua. Primul dintre ele, cel al Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului ofera informatiile in timp real, iar urmatoarele doua sunt de referinta pe plan european, respectiv international.

Inainte sa ne panicam, insa, ar fi bine sa ne amintim ca, in cazul Romaniei, cutremur catastrofal inseamna cutremur care depaseste 7 grade, dupa spusele profesorului Gheorghe Marmureanu. Specialistul mai declara, recent, ca Japonia va mai fi zguduita de seisme puternice pana prin 2022, insa in Romania necazul va veni abia dupa 2040. Prin urmare, deocamdata putem sta linistiti.

1. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului

http://www.infp.ro/

Un site bine pus la punct care prezinta cele mai recente cutremure care au avut loc in lume. In curg imagini, in timp real, cu seismograful de la observatorul seismic Muntele Rosu, iar in dreapta e o harta, urmata de o lista a cutremurelor. Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre miscarile telurice produse in tara noastra, exista link-uri ca Seismicitatea Romaniei, Catalog cutremure sau proiectele derulate de cercetatorii nostri, unele dintre ele premiate la competitii europene.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului este activ si pe twitter:http://twitter.com/#!/incdfp

2. Centrul Seismologic Mediteranean European

http://www.emsc-csem.org/#2

Site-ul cuprinde o lista cu seismele a caror magnitudine depaseste 4 grade. Exista si cateva harti pe care pot fi trecute cutremurele care au afectat Europa in ultima ora, ultimele 24 ore, ultimele 48, in ultima saptamana sau in ultimele doua saptamani.

3. United States Geological Survey

http://earthquake.usgs.gov/

Link direct: earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_all.php

Cuprinde cutremure cu magnitudinea peste 2,5 in SUA si in zonele adiacente, si peste 4,5 in restul lumii produse in ultima saptamana (ultimele 168 ore). Cele mai recente se afla la inceputul listei.

Tu de unde te informezi atunci cand vrei sa afli daca a fost cutremur?

Share articol: