Seful Google prezice sfarsitul Internetului sub forma sa actuala.

Presedintele Google, Eric Schmidt, a afirmat vineri, la Davos, ca Internetul va deveni atat de omniprezent in viata oamenilor incat practic nu va mai fi observat, in timp ce alti experti se intreaba daca progresele tehnologice nu vor duce la disparitia vietii private, relateaza Sputnik. Intrebat ce parere are despre evolutia viitoare a web-ului, Schmidt a spus ca ar raspunde simplu, "ca Internetul va disparea".

Vor fi atat de multe adrese IP, atat de multe dispozitive, senzori, dispozitive purtabile, lucruri cu care oamenii vor interactiona incat Internetul nu va mai fi observabil, va face parte permanent din viata oamenilor, a spus Schmidt. "Imaginati-va ca intrati intr-o camera, iar camera este dinamica. si cu permisiunea voastra interactionati cu obiectele din acea camera. Apare o lume extrem de personalizata, interactiva si foarte interesanta", a notat seful Google.

Schmidt a vorbit la un seminar numit "Viitorul economiei digitale", in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, alaturi de directori de la Vodafone, Facebook si Microsoft. Comentariile lui Schmidt indica posibilele probleme legate de viata privata care vin odata cu dezvoltarea Internetului, probleme care au fost abordate la forum. "Viata privata, asa cum o stiam in trecut, nu mai este fezabila. Viziunea conventionala a intimitatii a murit", a afirmat Margo Seltzer, profesor in stiinte IT la Universitatea Harvard, la un seminar separat.

O alta problema ridicata in discutiile de la Davos a fost posibilitatea dezvoltarii unui sistem de supraveghere permanenta. "Nu este vorba daca se va intampla, deja se intampla...Traim intr-un stat supravegheat", a spus Sophia Roosth, cercetator in stiinte genetice la Harvard. Ea a adaugat ca incalcarea dreptului la viata privata va deveni tot mai generalizata odata cu trecerera timpului si a exemplificat cu posibila sau reala utilizare a unei varietati de materiale pentru colectarea de informatii genetice despre oricine, de la lideri mondiali la cetateni obisnuiti.

Unii participanti la discutii s-au declarat dispusi sa renunte la o parte din viata lor privata. 'Renunt la intimitate pentru comoditate. Viata privata nu ma ingrijoreaza", a spus Anthony Goldbloom, antreprenor in domeniul tehnologiei. In opinia sa, oamenii se poarta deseori mai bine atunci cand stiu ca faptele lor sunt urmarite.

Kenneth Roth, director la Human Rights, a notat ca datele din telefoanele si computerele oamenilor sunt deja la indemana guvernului, dar lumea descrisa de Schmidt poate sa lase oamenii fara niciun fel de refugiu. "Nu dorim sa scapam de tehnologie, dar trebuie sa avem grija cu unele dintre aceste tehnologii, uneori este mai bine sa tii duhul in sticla", a spus Roth, citat de AFP.

Share articol: