Google a adunat toate functionalitatile existente deja si le-a pus in aplicatie.

Categoria aplicatiilor de calatorie nu duce lipsa de concurenti. Exista nume vechi, precum TripIt, dar si aplicatii nisate, cum este cazul lui Foursquare. Cu toate acestea, proaspat lansata Google Trips depaseste toate aceste aplicatii cu vechime atat ca informatie, cat si ca functionalitate.

La origine, aplicatia Google Trips nu este altceva decat o impachetare a datelor pe care Google le oferea deja in urma cautarilor legate de vacante. Insa, cantitatea de informatii, modul de organizare si suportul offline fac din aceasta un must have pentru cei care vor sa controleze orice aspect al calatoriei.

Pe pilot automat

Ca si in cazul altor aplicatii Google, la baza noului produs stau algoritmii de organizare ai informatiei folositi de gigantul american. Nu exista cineva care sa se ocupe manual de atribuirea sau mutarea informatiile de la o destinatie la alta sau de la un restaurant la altul. Totul se face automat.

De altfel, nici utilizatorului nu ii sunt lasate prea multe optiuni in cadrul aplicatiei. Poate sterge sau redenumit o vacanta, dar cam atat.

Google Trips foloseste acelasi algoritm ca Gmail pentru a crea automat o identitate, pe baza informatiilor extrase din mail-uri. Toate datele despre drum si cazare legate de o anume destinatie, sunt grupate automat sub o singura denumire: Trip to Roma sau Trip to Lisabona, in functie de ceea ce este trecut in mail.

Asa se face ca, cei care si-au facut rezervari online si au primit confirmarile pe Gmail, vor gasi deja in Google Trips o intrare creata automat pentru viitoarea vacanta. si primul lucru pe care-l vor vedea aici vor fi informatiile legate de drum si cazare extrase din mail-uri si afisate la loc de frunte.

Utilizatorul poate crea si manual o vacanta in Google Trips. Nu trebuie decat s aleaga destinatia si, eventual, sa treaca datele. Fiecare vacanta poate contine mai multe destinatii, pentru cazul in care se viziteaza mai multe locatii.

Dar, din pacate, cel putin in aceasta prima versiune, nu pot fi adaugate manual informatiile legate de drum si cazare. Acestea nu pot fi decat importate automat din Gmail.

O tona de informatii

Google Trips beneficiaza de pe urma cantitatii enorme de informatii pe care Google o are la dispozitie, inclusiv in acest domeniu.

Pentru fiecare destinatie, exista mai multe categorii de informatii. in functie de popularitatea locatiei, pot fi disponibile mai multe sau mai putine astfel de categorii. Exista date despre rezervari, locatii de vizitat, recomandari de excursii, restaurante, transport si informatii utile cu caracter local.

Spre exemplu, categoria ”Things to do” include locatiile recomandate pentru a fi vizitate. Acestea la randul lor sunt impartite in mai multe grupuri, precum obiective de interior ori de exterior, locatii bune pentru vizitat cu copii etc. Unele orase au categorii unice, precum categoria Flamenco in cazul orasului Sevilla.

Toate informatiile despre obiectivele turistice sunt importate din Google Maps si contin de la imagini si program de vizitare, pana la date de contact si comentariile utilizatorilor.

Obiectivele turistice sunt afisate atat ca lista, cat si pe harta. Cel de-al doilea mod este util in cazul in care vizitezi un oras si vrei sa vezi ce obiective ai in imediata apropiere. Harta unui oras va afisa, sub forma unor puncte, obiectivele recomandate. Astfel, utilizatorul va putea decide in cunostinta de cauza incotro sa se indrepte mai repede.

O categorie importanta a informatiilor furnizate de Google Trips o constituie cea legata de mancare si bautura. Exista recomandari ordonate pe baza notelor acordate de catre utilizatori si, la randul lor, si restaurantele sunt grupate in functie de specific, de preturi, de ora din zi la care se serveste si asa mai departe.

Fiecare restaurant are o pagina proprie care, la fel ca punctele de interes, include imagini, localizare pe harta comentarii, orar si alte informatii, inclusiv posibilitatea contactarii prin telefon.

In afara de restaurante, categoria ”Food & Drink” include, in cazul locatiilor populare, si o sectiune de recomandari generale. Aici utilizatori pot alfa mai multe despre specificul culinar local si principalele mancaruri traditionale, dar tot aici vor gasi diverse alte recomandari relationate, precum cele despre viata de noapte.

Si fara internet

Partea cea mai buna este ca toate aceste informatii pot fi accesate si fara internet. Nu intotdeauna ai la dispozitie o conexiune la internet cand pleci intr-o tara straina. De aceea, este foarte util suportul offline pe care Google l-a implementat in aceasta aplicatie.

Pentru a avea la dispozitie aceste informatii fara conexiune la internet, utilizatorii pot alege ca anumite excursii, cu toate datele continute, sa fie descarcate pe telefon. Acestia nu au de facut decat sa bifeze optiunea ”Make available offline” care este afisata sub poza fiecarei excursii.

Google Trips va descarca automat toate informatiile legate de calatoria respectiva, de la locatii recomandate, pana la restaurante si indicatii privind transportul local. Absolut totul, de la imagini, la date de contact si comentarii lasate de utilizatori, vor fi copiate pe telefon.

Trebuie tinut cont de faptul ca, pentru suportul offline, Google Trips va ocupa o parte semnificativa din spatiul de stocare al telefonului. in functie de cantitatea de informatii disponibila pentru o anumita locatie, vorbim de cateva zeci de MB sau cateva sute de MB pentru o vacanta. Cantitatea de date descarcate este direct proportionala cu popularitatea locatiei vizate.

Stergerea datelor salvate se face in acelasi fel. Anume, prin dezactivarea optiunii de salvare offline din dreptul fiecarei vacante.

Google Trips este departe de o aplicatie perfecta si depinde de functionarea corecta a algoritmilor folosite. Exista si unele probleme din aceasta cauza. Spre exemplu, nu importa datele despre cazarea rezervata prin Airbnb, desi mail-urile de confirmare primite de la acest serviciu sunt recunoscute si interpretate corect de catre Gmail.

Chiar si asa, Google Trips a devenit peste noapte cea mai buna aplicatie de vacanta. Aceasta include o cantitate enorma de informatii, organizate si disponibile inclusiv fara o conexiune la internet. Este ceea ce nicio alta aplicatie nu poate oferi la ora actual si in niciun caz gratuit, asa cum o face Google.

Google Trips este disponibila pe telefoanele cu Android si pe iPhone.

Sursa: Profit.ro

Share articol: