Conferinta are loc miercuri si joi si reuneste inovatori, antreprenori si profesionisti din lumea intreaga.

STIREA ESTE IN CURS DE ACTUALIZARE

Conferinta How To Web 2012, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate Internetului organizate in Europa de Sud-Est a inceput, miercuri, in Bucuresti. Timp de doua zile, inovatori, antreprenori si profesionisti din lumea intreaga vor discuta despre tendintele globale din domeniul web, despre inovatii si noi tehnologii.

LIVE VIDEO How To Web 2012:

Primul dintre cei care au urcat in scena a fost Bogdan Iordache, creierul din spatele evenimentelor How To Web. La conferinta de anul acesta au venit Phil Libin, CEO Evernote, Radu Georgescu de la GECAD, David Bizer de la Hack FWD, Emi Gal de la Digital Catalyst Fund, Diane Bisgeier de la Mozilla, Andrei Alexandrescu de la Facebook si altii.

Bogdan Iordache i-a predat stafeta lui Phil Libin, CEO Evernote, care a tinut un discurs despre puterea inovatiilor si despre secretele care ii pot ajuta pe antreprenori sa reuseasca. Libin considera ca vremurile de astazi sunt caracterizate cel mai bine prin termenul "geek meritocracy".

"E mult mai greu astazi sa fii mediocru. Vestea buna este ca e mai usor sa fii exceptional. Sunt mult mai multe oportunitati decat acum cativa ani", spune el. "Este cel mai bun moment din istoria Universului in care sa incepi sa iti faci o companie in domeniul tehnologiei", sustine Libin. Ca sa reusesti intr-o astfel de lume, nu ai nevoie sa fii altfel fata de cum esti in mod normal. "Silicon Valley este singurul loc din lume unde poti face 20 de milioane de dolari fara sa ai un costum", afirma seful Evernote.

Daca vrei sa pui pe picioare un startup, Libin crede ca intai de toate trebuie sa te asiguri ca stii de ce intri in joc. "Nu trebuie sa incepi o companie pentru bani, nici pentru a avea putere sau prestigiu, ori timp liber, pentru ca vei lucra 20 de ore pe zi", sustine el.

Pentru a reusi in acest domeniu, nu e necesar sa inventezi roata, mai spune CEO-ul Evernote. Trebuie sa gasesti niste lucruri care exista deja, insa au nevoie de imbunatatiri. Apoi trebuie sa te concentrezi mai mult asupra produsului si mai putin asupra competitiei, este sfatul pe care CEO-ul Evernote l-a dat celor prezenti la conferinta How To Web 2012 de la Bucuresti.

Radu Georgescu de la GECAD, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania a atins una dintre problemele cu care se confrunta industria in Romania si in lume: "Cum sa faci bani din software ?". Radu Georgescu este cel care a creat in cunoscutul RAV (Romanian AntiVirus), care a ajuns sa fie cumparat de Microsoft.

"Inca de mic m-am intrebat cum sa fac bani din software. Inca n-am un raspuns clar", le-a spus el participantilor la conferinta.  "Am un produs genial sau am 1.000.000 de utilizatori, da-mi 20 de milioane de euro. Nu asa se intampla astazi", afirma Radu Georgescu. Cu toate acestea, antreprenorul spune ca si-ar fi dorit ca, atunci cand a inceput el, antreprenorii sa fi avut atat de multe sanse.

Gandeste-te ce produs ai, cine are nevoie de el. Apoi alege, planuieste si, cel mai important, executa, spune Radu Georgescu, care spune ca inainte sa treci la etapa de executie, trebuie sa aloci mult timp pentru a te gandi la produs si la strategii.

La How To Web a venit si Struan Robertson, de la Natural Motion, care a vorbit despre jocuri pentru telefoane mobile. Compania pentru care lucreaza a realizat 3 jocuri care au ajuns numarul 1 in App Store.

Robertson a inceput prin a prezenta elementele care asigura succesul celebrei companii Apple. Unul dintre acestea este calitatea design-ului, din care deriva si modul usor de a folosi produsele.

Studiile arata ca 35% din jocurile de pe telefoane mobile si tablete sunt descarcate de un utilizator ca urmare a unei recomandari venite de la cineva din anturaj, iar 25% gratie Facebook, spune Robertson. 

Celor care vor sa faca un produs pentru App Store, Robertson le recomanda sa se gandeasca intai daca aplicatia lor este viabila din punct de vedere comercial. Apoi, trebuie sa lucreze mult timp pe partea de finisaj.

Dupa-amiaza continua la How To Web cu David Bizer, de la HackFwd, care a inceput prin a ruga sala sa ii cante "La multi ani", intrucat ieri a fost ziua lui si a fost exasperat de mesajele de felicitari primite pe Facebook. "E mult mai bine in realitate", spune el.

Aflat in vizita la Google, reprezentatul HackFwd a vorbit despre cat de importanta este comunicarea in cadrul companiei, si ideea de a le permite tuturor angajatilor sa poata participa la sedintele de ca sunt interesati, chiar daca acestea se adreseaza altor departamente.

"La Google oricine poate avea o idee, pe care sa o introduca in sistemul de idei", spune Bizer, iar managerii se uita periodic la un top 10 al ideilor. Motivul pentru care cineva nu ajunge sa fie angajat la Google este pentru ca nu este suficient de pasionat, spune el.

"Cei mai buni ingineri sunt de 3-4 ori mai buni decat inginerii medii si de 10 ori mai buni decat inginerii slabi", a mai declarat Bizer, care spune ca recrutarea rapida este o mare greseala pe care o fac startup-urile, deoarece nu reusesc sa gaseasca oameni buni intr-un timp scurt. O alta sugestie este ca, in masura in care se poate, sa angajezi persoane supracalificate pe unele pozitii, deoarece e de asteptat ca startup-ul sa creasca si in caz contrar ar putea fi depasite de situatie.

"Daca nu esti jenat de prima versiune a produsului tau, l-ai lansat prea tarziu", sustine Bizer, citandu-l pe Reid Hoffman.

Share articol: