Cei de la Apple si-au anuntat rezultatele pentru al doilea trimestru fiscal din 2015 ce s-a incheiat pe 28 martie.

Apple sta pe un munte de bani! Datorita vanzarilor puternice de iPhone-uri si Mac-uri, dar si de cumparaturile din App Store, compania a avut un prefit net de 13.6 miliarde de dolari din veniturile de 58 de miliarde de dolari. Apple este in crestere fata de 2014 cand profitul a fost de 10.2 miliarde de dolari din 45.6 miliarde de dolari venituri.

Apple a vandut 61.2 milioane de iPhone-uri in ultimul trimestru, 12.6 milioane de iPad-uri si 4.5 milioane de Mac-uri. Urmatorul trimestru se anunta si mai interesant pentru Apple in conditiile in care abia a fost lansat Apple Watch, precum si noul 12'' Retina Macbook. Compania se asteapta la venituri intre 46 si 48 de miliarde de dolari in urmatorul trimestru.

Conform celor de la Tech Crunch, Apple dispune in acest moment de 194 de miliarde de dolari! Cu alte cuvinte, mai mult decat PIB-ul Ungariei (145 miliarde de dolari), si putin sub cel al Romaniei (215 miliarde de dolari, nominal).

 

 

Au bani, dar si datorii de miliarde

Cei de la Apple au banii, insa ei nu este vorba de ei efectiv. Daca aduni sumele in numerar, in echivalent de numerar, titluri de valoare negociabile pe termen scurt sau (titluri de valoare negociabile) pe termen lung, rezultatul ajunge la 194 miliarde dolari. Termenul „Numerar (cash)” este un termen flexibil, care este de obicei folosit pe scara corporatista pentru a include toate acele valori ce raman lichide -asigura lichiditate- din punct de vedere functional.

Apple, care detine mai multi bani decat oricare alta corporatie, investeste majoritatea valorilor descrise mai sus in vehicule financiare pe termen mult mai lung decat multe alte companii. Asta, din cauza ca Apple e atat de bogata, incat poate imobiliza 160 miliarde dolari in titluri de valoare pe termen lung, si inca ar ramane suficienti bani lichizi pentru a-si finanta operatiunile, si nu numai.

In timp ce Apple a tezaurizat mijloace financiare in mai multe seifuri, compania si-a majorat si nivelul datoriilor. Datoria Apple pe termen lung se ridica la 28,99 miliarde dolari la sfarsitul trimestrului finalizat in 27 septembrie, si deja 40 miliarde dolari la data prezentei.

De ce o companie atat de bogata ca Apple ar angaja datorii cand are resurse financiare mai mult decat indestulatoare? Totul se reduce la costurile de utilizare a numerarului: lichiditatile – fluxurile financiare lichide – de care Apple dispune sunt deseori depozitate in tari straine, dar compania foloseste fonduri din tara pentru a-si finanta achizitiile si altele asemenea. Astfel, Apple isi poate permite sa imprumute bani in Statele Unite, de exemplu, la niste costuri aproape comic de reduse – climatul macro face astfel de activitati profitabile – pentru a evita repatrierea banilor lichizi din strainatate, care ar implica o plata consistenta de imppozite.

Ca parte a raportului sau financiar, Apple a comunicat investitorilor ca va isi va majora rata de rambursare a capitalului – Capital Return Program - la mai mult de 200 miliarde dolari, respectiv mai mult de 50 la suta. Apple foloseste metoda rascumpararilor de actiuni si distribuirea de dividende pentru imparti profitul intre actionari.

Share articol: