Carlos Bueno loucreaza la cea mai populara retea social network din lume. Este inginer de software si marturiseste ca sa obtina un job la Facebook n-a fost foarte usor. Bueno a povestit intr-un interviu acordat Business Insider toti pasii pe care candidatii trebuie sa-i urmeze pentru a se angaja in cadrul companiei.

 Bueno a povestit intr-un interviu acordat Business Insider toti pasii pe care candidatii trebuie sa-i urmeze pentru a se angaja in cadrul companiei.

Specialistul de la  Facebook le-a marturisit jurnalistilor Business Insider ca un interviu pentru o pozitie tehnica din cadrul retelei lui Mark Zuckerberg poate fi destul de complicat si de solicitant, totodata, atat pentru candidant, cat si pentru angajator. Si asta pentru ca managerii Facebook sunt destul de pretentiosi cand vine vorba de recrutarea personalului.

Carlos Bueno ii avertizeaza ca toti cei care intentioneaza sa candideze pentru un post la Facebook, sa fie pregatiti sa demonstreze tot ceea ce noteaza in CV. De pilda, daca spui ca esti expert in domeniul X, sa fii sigur ca cei de acolo vor incerca sa-si demonstreze lor, in primul rand, ca ai dreptate, si nu in ultimul rand tie insuti.

Iata seria “capcanelor” pe care candidatii trebuie sa le treaca pentru a primi un post in compania tanarului antreprenor, Mark Zuckerberg:

1. Primul pas consta intr-o discutie de 45 de minute, care poate fi telefonica ori prin intermediul internetului, cu potentialul angajat. Angajatorul se intereseaza cu privire la aria generala de interese a candidatului, de cunostinte, de principii si pasiuni, dar si despre abilitatile si motivatiile acestuia din urma. Daca potentialul angajat este vizat pentru o pozitie tehnica, el va primi si un link catre o serie de probleme de programare, pe care va trebui sa le rezolve.

“Asigurati-va ca va aflati intr-un loc linistit, unde puteti raspunde la intrebari. Un loc unde beneficiati de acces la internet este ideal. Totodata, ar fi foarte bine sa aveti o serie de casti la voi. La primul meu interviu pentru Facebook a trebuit sa programez, in timp ce ma conversam cu angajatorul la telefon”, povesteste inginerul.

2. Apoi urmeaza maratonul interviurilor face-to-face, dintre candidat si mai multi manageri din companie. De regula, acestea au loc in aceeasi zi, de dimineata pana seara, cu pauza de masa intre ele. De data aceasta insa, in loc sa programeze in cadrul unui software, candidatul va trebui sa scrie codurile pe o tabla de clasa. In tot acest timp, acesta din urma va putea pune propriile intrebari cu privire la postul vizat.

3. “Cei de la Facebook sunt interesati de candidatii care stiu sa se impuna, sa-si exprima de la bun inteles dorintele cu privire la programul de lucru si resursele necesare. Totodata sunt avantajate persoanele care sunt capabile sa inteleaga si sa explice idei si probleme complexe, sa gestioneze situatii de criza. Nu in ultimul rand sunt preferati cei entuziasmati de job, motivati sa lucreze in cadrul companiei”, spune Carlos Bueno.

4. Zuckerberg cauta angajati a caror munca poate avea impact asupra utilizatorilor lui. Vrea oameni care se misca repede in rezolvarea sarcinilor, care iau hotarari rapide si sunt transparenti in ceea ce fac in fiecare zi. “Preferati sunt cei multi-tasking”, subliniaza Bueno.

5. Totodata, candidatii primesc puncte bonus, daca sunt experti in mai multe domenii de activitate. Nu este neobisnuit in cadrul companiei ca o persoana care a lucrat anterior pe partea tehnica, sa treaca ulterior la web design, sa construiasca mai tarziu diverse ustensile de lucru, iar mai tarziu aplicatii si butoane noi.

6. Inginerii Facebook apreciaza, in special, candidatii care sesizeaza rapid problemele aparute si gasesc rapid o rezolvare, raportandu-se la nivel macro, si nu neaparat micro.

7. Candidatii care nu stapanesc programarea nu au nicio sansa la interviurile Facebook. “Angajatorii de aici nu-ti adreseaza niciodata intrebari-capcana, la care trebuie sa stii cum sa raspunzi corect. Ei te pun in fata unor probleme de programare. Ai la dispozitie de la cateva minute pana la cel mult 30 minute sa explici cum se rezolva anumite chestiuni. Trebuie sa-ti dovedesti cunostintele, abilitatile si, nu in ultimul rand, concentrarea de a rezolva rapid”, atrage atentia Carlos.

8. Toti candidatii care opteaza pentru o pozitie tehnica trebuie sa se pregateasca sa programeze foarte mult in cadrul procesului de recrutare si selectie. La fiecare interviu li se va cere acest lucru, sustine inginerul de la Facebook. Totodata, angajatorii se inspira din recrutarea rivalilor de la Google, de pilda, iar uneori, intrebarile din cadrul interviurilor coincid cu cele folosite de concurenti.

9. Buenos sfatuieste toti candidatii sa exerseze foarte mult inainte de a se prezenta la un asemenea interviu. “Programati foarte mult, cititi foarte mult si simulati interviuri cu prietenii. Nu va lasati surprinsi in timpul discutiilor cu angajatorii.”

10. Indiferent cate limbi straine va laudati ca stiti, mentionati-le doar pe cele pe care le stapaniti foarte foarte bine. In caz contrar, nu veti ajunge la un numitor comun.

11. Nu uitati sa puneti intrebari! Beneficiati de timpul care vi se acorda pentru a va clarifica toate nelamuririle si pentru a arata ca sunteti o persoana interesata, buna organizatoare si motivata sa lucreze acolo.
 

Share articol: