Bresa afecteaza microprocesoarele, astfel incat toti utilizatorii Windows, Linux, and macOS sunt vulnerabili.

Fabricantii de microprocesoare - componenta esentiala pentru computere si alte dispozitive electronice - au recunoscut ca ar putea fi vulnerabili la o bresa de securitate, dar s-au angajat sa minimizeze riscurile de piratare informatica, relateaza AFP.

Site-ul specializat britanic The Register a relatat ca cipurile gigantului american Intel ar prezenta o bresa de securitate din cauza unui defect in conceptia produsului insusi.

Teoretic, aceasta vulnerabilitate le-ar putea permite piratilor informatici sa preia controlul asupra unui computer si sa obtina acces la date (parole, informatii despre cardurile bancare, etc.).

Corectiile de securitate menite sa solutioneze problema impun o repornire completa a sistemelor informatice si pot duce la incetinirea acestora, potrivit presei specializate si expertilor.

Aceste afirmatii au dus la o scadere a valorii titlurilor Intel la bursa cu -3,40% la inchiderea Wall Street. Patronul firmei, Brian Kraznich a declarat insa pe postul CNBC ca problema poate sa apara la toate microprocesoarele si nu numai pentru cele produse de grupul sau.

Potrivit lui Kraznich, Intel este la curent "de ceva timp" cu problema, dupa cercetari in domeniul securitatii informatice. Hackerii ar putea avea acces prin intermediul acestei brese la informatii de pe computer, dar numai in urma unor procedee foarte complexe din punct de vedere tehnic, explica Intel.

In plus, afirma grupul, "aceste brese nu permit coruperea, modificarea sau stergerea informatiilor".

"Potrivit ultimelor analize, multe aparate electronice - care dispun de procesoare de la diferite firme si cu sisteme de exploatare diferite - sunt vulnerabile", afirma Intel, precizand ca lucreaza cu alte grupuri precum AMD sau ARM pentru "a rezolva problema rapid".

Intel "a inceput sa difuze update-uri" de securitate "pentru a atenua aceste brese", a adaugat gigantul american, care neaga totusi cu fermitate orice "defect" de conceptie. 

La randul sau, analistul independent Jack Gold a precizat ca "nu exista un defect" si ingrijorarile sunt in mare parte exagerate.

Intel a dezmintit si informatiile conform carora corectiile de securitate ar incetini sistemele de maniera semnificativa. Natura bresei necesita insa mai mult decat un simplu update, spune expertii in securitate cibernetica.

Companiile vor trebui sa-si reporneasca sistemele pentru a aplica acest "patch", lucru care poate duce la o posibila intrerupere a serviciilor.

Pentru ca bresa de securitate afecteaza microprocesoarele, toti utilizatorii care folosesc Windows, Linux, MacOS pot fi in pericol. Problema poate sa apara inclusiv la furnizorii de servicii cloud si la unele dispozitive mobile.

Sursa: Agerpres

Share articol: