Un elev din Suceava, Daniel Cosovanu, a realizat un proiect ecologic ce reutilizeaza doze de aluminiu pentru incalzirea locuintelor

Dupa Ionut Budisteanu, acum un alt elev roman, Daniel Cosovanu (foto sus, primul din dreapta), reuseste sa se remarce la cea mai mare competitie de stiinta si tehnologie dedicata liceenilor, Intel ISEF. Tanarul este din Solca, judetul Suceava, si a castigat premiul special la Intel International Science and Engineering Fair.

Daniel a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la incalzirea unei locuinte. El a castigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiza si claritate in stiinta si tehnologie. 

”Generator solar de aer cald: constructie si aplicabilitate” este numele proiectului lui Daniel, care consta in realizarea unor panouri solare ce reutilizeaza dozele de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la incalzirea locuintelor.

Folosind informatii meteo oferite de programul ”NASA Surface Meteorology and Solar Energy: Global Data Sets”, Daniel a efectuat un studiu de aplicabilitate la nivel global. Aceasta inventie este o alternativa low-cost pentru incalzirea locuintei in timpul zilelor senine sau partial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Proiectul este unul ecologic, deoarece generatorul nu polueaza si nu necesita energie electrica, si necostisitor pentru ca inlocuieste cu usurinta combustibilii fosili folositi pentru incalzirea camerelor dintr-o casa.

Premiul intai la editia din acest an la Intel International Science and Engineering Fair, un program al Society for Science & the Public, a fost castigat de Nathan Han, 15 ani, din Boston pentru realizarea unei platforme software cu ajutorul careia se pot studia genele mutante care cauzeaza cancerul la san. 

La Intel International Science and Engineering Fair au participat mai mult de 1.700 de elevi, selectati din 435 de targuri afiliate din 70 de tari.

Share articol: