Vezi comunicatul oficial

In 2016 se implinesc 25 de ani de cand primul website a devenit accesibil publicului. Decentralizarea, non-discriminarea, universalitatea si consensul au fost cateva dintre ideile revolutionare ale comunitatii web timpurii, idei care au evoluat in timp si care azi se traduc prin necesitatea de a construi o societate prospera, oferind oricui dreptul de a accesa oricand si orice informatie din www, prin lupta pentru drepturile omului, libertatea de exprimare si confidentialitate in mediul online, dar si prin democratizarea informatiilor prin intermediul „open data”.

In 2016, Internetul va deveni si mai important pentru mediul de business, pentru state si oamenii din intreaga lume, iar pentru a sustine dezvoltarea societatii in baza principiilor mai sus mentionate, guvernele vor fi nevoite sa actualizeze legislatia mediului digital de azi. Daca in 2015 afacerile din mediul online s-au bazat foarte mult pe colectare de date si monetizare, in 2016 oamenii vor insista sa aiba control asupra datelor lor personale, generand schimbari in ceea ce priveste modul de a face business. In 2016 oamenii vor dori ca datele lor personale sa fie utilizate in propriul lor beneficiu, astfel ca dezvoltatorii pot inova, fapt ce va duce la aparitia de noi produse si servicii.

„In anii `90, dezvoltatorii credeau ca mai putina legislatie este buna pentru Internet. In timp, insa, tentatia companiilor de a face profit si intensificarea activitatii hacker-ilor au condus la cresterea numarului de litigii privind securitatea personala si protectia datelor personale. Astfel, credem ca 2016 va fi si despre crearea unui mediu legal transparent si democratic, care sa mentina principiul de „open internet”” mentioneaza Roman Hamed, Avocat Definitiv in cadrul companiei de servicii juridice de business Decalex.

La nivel european, Reforma privind protectia datelor personale continua si, in curand, cetatenii Uniunii Europene vor avea aceleasi drepturi cu privire la securitatea personala in mediul online, indiferent de locul in care datele lor sunt prelucrate. La 15 decembrie 2015, un nou acord a fost agreat de Parlamentul European si Consiliul Europei, in urma negocierilor cu Comisia Europeana. Cele mai importante instrumente ale Reformei sunt Regulamentul General privind protectia datelor personale, care va permite oamenilor sa aiba un control mai bun asupra datelor lor personale, si Directiva privind protectia datelor personale, destinata justitiei, prin care datele personale vor fi protejate corespunzator in cazul unei anchete penale. Ultimele rectificari asupra acordului se vor face la inceputul anului 2016, urmand ca acesta sa intre in vigoare din 2017.

„Incepand cu 2017, cetatenii Uniunii Europene vor avea un control mai facil asupra propriilor date personale, atat in ceea ce priveste prelucrarea acestora si portabilitatea, dar si pentru stergerea definitiva a lor. De asemenea, europenii vor avea control si asupra datelor care sunt obiectul unui atac informatic, companiile fiind nevoite sa instiinteze autoritatea nationala de supervizare cand o astfel de situatie are loc. In ceea ce priveste companiile, reglementarile au rolul de a crea noi oportunitati de business si de a incuraja inovatia, asa cum se arata in cadrul reformei propuse de Comisia Europeana.” a conchis Roman Hamed, Avocat Definitiv in cadrul Decalex.

Cresterea economica si incurajarea inovatiei sunt doar primele avantaje ale democratizarii internetului, deoarece beneficiul intregii omeniri va fi adus prin protejarea si consolidarea acestui spatiu public de fiecare dintre noi.

Share articol: