Oracle le-a intentat un proces celor de la Google si cer despagubiri in valoare de 8.8 milioane de dolari. Cei de la Oracle sustin ca sistemul de operare al celor de la Google, Android, a incalcat drepturile de proprietate pentru unele parti ale limbajului de programare Java. Google sustine ca are dreptul sa foloseasca Java fara sa plateasca in conformitate cu legea de copyright.

Cazul a mai ajuns in fata judecatorilor in 2012 insa atunci a fost blocat. Daca noul juriu din cazul care va incepe de luni va decide impotriva Google, atunci acestia vor fi nevoiti sa plateasca daune.

Google a avut 75 de miliarde de dolari venituri in 2015 astfel ca si un verdict total impotriva nu ar avea un impact major asupra investitorilor deoarece ar fi o plata unica, spune Mike Bailey, director de cercetare la FBB Capital Partners ce detine actiuni la Alphabet, compania-mama a Google.

Oracle doreste si o interdictie pentru folosirea Java pe viitor de catre Google pe Android ceea ce le-ar oferi un avantaj major in negocierile viitoare. Insa o asemenea decizie nu poate fi data decat de un judecator, nu un juriu, astfel ca expertii legali considera ca sansele sunt reduse.