Desi IT-ul romanesc inseamna inca 90% outsourcing si abia 10% proiecte locale, ecosistemul startup incepe sa prinda curaj.

Romania face pasi timizi in zona startupurilor din tehnologie, dar cateva proiecte pornite la noi au ajuns sa fie apreciate in intreaga Europa si au strans finantare de cateva milioane de euro. Jurnalista Andrada Fiscutean, pe care o stiti si de pe yoda.ro, prezinta 11 startupuri romanesti de urmarit in acest an.

Startupurile respective au pornit in Romania, insa multe dintre ele au decis, ulterior, sa isi mute managementul si vanzarile in vestul Europei, pentru a-si imbunatati sansele de a avea acces la finantare. Echipa tehnica a ramas, insa, in tara.

Primul startup prezentat este Vector Watch, ceasul inteligent care se conecteaza cu telefoane cu Android, iOS si Windows Phone si care are o baterie suficienta petnru 30 de zile. Proiectul a pornit la Bucuresti, dar CEO-ul si marketingul se afla la Londra. Pentru acest an, cei de la Vector au de gand sa lucreze in continuare la dezvoltarea produsului si sa-si creasca business-ul in Europa, dar si in SUA, in Asia sau Australia. Startupul are birouri in Londra, Silicon Valley, Hong Kong si Bucuresti. 

Lista continua cu FaceRig, un startup romanesc care a facut senzatie pe Indiegogo, site pe care a reusit sa stranga o finantare de cateva sute de mii de euro. FaceRig, care te ajuta sa te transformi in timp real in timpul unei conversatii video, intr-un personaj anime, intr-un panda rosu sau intr-un comandant fara frica, are deja 250.000 de clienti in lumea intreaga.

Apar si cei de la SkinVision, care au dezvoltat o aplicatie ce te ajuta sa afli cat de periculoase sunt alunitele tale.

Lista continua cu MIRA Rehab, Axosuits, Clepsisoft CyberFog, DeviceHub, 123ContactForm, Jaboo, KillHouse Games si Traderion.

Share articol: