Toti cei care au folosit browserul pe data de 19 iunie, intr-un anumit interval orar, ar putea fi victime.

Opera a fost victima unui atac, pe data de 19 iunie, cand hackerii au reusit sa intre in serverele companiei. Expertii in securitate de la Opera au reusit sa opreasca atacul la 36 de minute dupa ce a pornit si nu au dovezi care sa arate ca datele companiei au fost compromise.

Totusi, hackerii au reusit sa puna mana pe un certificat digital vechi. Acesta le-a permis sa distribuite un soft periculos care fura parolele utilizatorilor, soft care a aparut ca si cum ar fi fost facut de Opera, gratie certificatului furat.

Cateva mii de utilizatori au fost afectati

Acum, cei de la Opera fac o ancheta prin care vor sa afle cum a fost posibil atacul si ce pot face in viitor pentru a evita astfel de situatii, spune Vik Sigbjon, oficial al companiei.

In cele 36 de minute ale atacului, "cateva mii de utilizatori de Windows" ar fi fost afectati, declara Opera intr-o postare pe blog.

"Troianul este capabil sa fure parole din calculatoare, cel mai probabil dupa ce utilizatorii dau click pe un link care pare ca vine de la browserul Opera. Pentru ca pretinde a fi un software cu reputatie, virusul se instaleaza discret in sistem, cautand detalii bancare si orice alte informatii confidentiale pe care le trimite catre un centru de comanda si control. Aceasta scapare ridica semne de intrebare asupra modului in care sunt protejate certificatele digitale ale companiilor si, in general, datele utilizatorilor", spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

Cei de la Opera le-au recomandat oamenilor sa-si faca un update pentru a fi protejati

Share articol: