Colega noastra, Teodora Maftei, a fost in Colectiv vineri seara. Ultimul articol al ei de pe Yoda.ro prezenta Londra prin intermediul unui Nikon 1 J5. Lupta, Teo! Abia asteptam sa ne prezinti mai mult din lumea asta cu fotografiile tale!

Dupa ce ai la dispozitie o luna de zile in care sa te imprietenesti, sa te obisnuiesti si sa te joci cu micutul Nikon 1 J5, e greu sa iti mai gasesti apoi cuvintele pentru a scrie o recenzie despre o camera foto care, la prima vedere, ti-a lasat impresia unei jucarii si primul lucru pe care l-ai rostit a fost: Ce mic e! Pai ce fac eu cu el, ca sunt fotograf profesionist si asta arata ca o camera foto de copii?

Insa dupa o expeditie britanica in care nu te-ai putut dezlipi de micuta camera si ai vazut ce poate sa faca, iar fotografiile cu care te intorci acasa nu mai au nevoie de photoshop, primul lucru care iti vine in minte este acela ca Nikon 1 J5 e ca un copil de gradinita (daca te iei dupa aspect, adica e mic si jucaus), insa un copil genial (datorita acapacitatilor si dotarilor pe care le are).

Citeste in articol:
Introducere
Prima impresie
Ce trebuie sa stii
Ce poate sa faca
Plusuri si minusuri

Introducere

Cand Nikon a anuntat in luna aprilie lansarea primului sau aparat mirrorless cu capacitate de filmare 4K, unii au fost sceptici, altii au zis ca e fita, insa multi l-au vazut ca pe un aparat foto ideal pentru vacanta. Iar cei din urma au fost, din nou, cei dintai, si au castigat. Da, Nikon 1 J5 poate fi partenerul ideal de vacanta, atat datorita inregistrarilor video de calatorie 4K (pline de culoare) si time-lapse-urilor pe care le face, cat si pentru multitudinea de functii si pre-set-uri care te ajuta sa iti folosesti creativitatea la maxim pentru fotografii de o calitate superioara.

Prima impresie conteaza

Minimalist, elegant, destept, rapid si jucaus. Asa as descrie in doar 5 cuvinte Nikon J5, insa in spatele acestor 5 cuvinte sta un intreg manual de tehnica asa cum in spatele micutului J5 sta un mic geniu creativ si fasnet, care nu numai ca te ajuta sa vezi lumea altfel , dar te si invata sa faci fotografii. Cu o carcasa din aluminiu si un blit incorporat, cu o greutate de 231g si un obiectiv 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 cu care vine la pachet, dar si cu ecranul rabatabil cu touchscreen de 7,5 cm cu 1.037.000 puncte (ceea ce il face extrem de sensibil la comenzile prin atingere), Nikon J5 te cucereste din prima clipa.

Ce trebuie sa stii despre Nikon J5

Pana sa citesti manualul si sa analizezi litera cu litera datele tehnice, trebuie sa stii ca Nikon J5 are un senzor de 20,8MP, CMOS in format CX cu iluminare din spate (o permiera pentru aceasta gama de aparate de la Nikon) si un sistem de focalizare de 171 de puncte, care te ajuta sa focalizezi cu precizie chiar si in lumina scazuta si este capabil sa fotografieze cu 20 fps in mod AF continuu sau pana la 60 fps cand focalizarea este fixata la primul cadru.

Mai mult, cu o dimensiune maxima a imaginii de 5568 x 3712 pixeli, ISO de la un minim de 160 ISO la un nivel record de 12.800 ISO si un procesor de ultima generatie, Nikon J5 este primul aparat foto din gama Nikon 1 care poate inregistra filme de tip time-lapse. E simplu: setezi aparatul foto astfel incat sa fotografieze la fiecare 5, 10 sau 30 de secunde si poti prezenta “trecerea timpului” in secvente Full HD de o calitate remarcabila din pana la 300 de fotografii.

Un alt atuu pe care il are Nikon J5 este posibilitatea de a alege si alte obiective, precum 1 Nikkor VR 30-110mm f / 3.8-5.6 sau 1 Nikkor 10-100mm f / 4-5.6.

Si daca pe strazi te poti rataci cu usurinta atunci cand ai in mana un Nikon J5 si esti pur si simplu captivat de functiile lui si de placerea si usurinta cu care face fotografii, in timp si spatiu nu ai nicio sansa sa te pierzi. E de ajuns sa „imperechezi” cu ajutorul Wi-Fi camera cu un smartphone si, pe langa faptul ca esti reperat si ai harta locurilor prin care ai trecut, mai poti si edita pe loc imaginile cu care mai apoi sa te lauzi pe internet cat ai zice Facebook, Instagram, sau Twitter.

Mic, dar rapid si creativ

Cand beneficiezi de viteze de fotografiere continua mai mari decat la modelele DSLR, ai impresia ca micutul Nikon 1 J5 poate muta muntii din loc (metaphoric si fotografic vorbind). Mai ales atunci cand esti in miscare si nu ai nici rabdare si nici posibilitatea sa opresti pentru a imortaliza momentul dorit (multe din fotografiile facute in expeditia mea britanica sunt facute din mers si am fost uimita sa vad cat de clare au iesit).

Iar daca nu esti sigur de setarile manuale, iar timpul si spatiul nu sunt de partea ta atunci cand vrei sa surprinzi un cadru cu viteza cu care l-ai “ochit”, e de ajuns sa treci selectorul de moduri pe Sport si sa selectezi viteza la care doresti sa faci fotografii. Si nu uita de instantaneu in miscare: poti crea fotografii care se misca printr-un simplu clic. Este o functie gandita in primul rand pentru partajare, motiv pentru care functia “instantaneu in miscare” creeaza o “imagine vie”, care incepe ca un filmulet de patru secunde in slow motion si se termina cu o imagine static.

In afara de schema clasica, P, A, S si M, Nikon J5 vine cu alte 6 setari, Motion Instantaneu, Best Moment Capture, Auto pentru incepatori, modul Creativ (cu multe alte functii pentru cei care se vor artisti), modul video si modul sport.

Iar modul creativ este tare ofertant pentru cei care se doresc a fi artisti. In afara de efectele cunoscute, Alb-negru, Culoare selectiva sau Panorama si Sepia, micul mirrorless ne propune fotografii in „stilul” Nostalgic, Pop, Retro sau Fisheye. Bucuria e cu atat mai mare cand vezi ulterior ca aceste fotografii, de poveste, nu mai au nevoie de nicio editare (bine, in cazul in care ti-ai facut tu din aparat inainte cateva setari preferate legate de lumina, expunere, contrast si culoare).

Chiar daca par multe functii, pres-set-uri sau efecte, nu ai cum sa sa te incurci in butoane, pentru ca meniul lui Nikon J5 este atat de simplu si usor de manevrat, atat in ceea ce priveste setarile „tehnice” de lumina si timp de expunere, ISO sau focus manual, cat si in ceea ce priveste intrarea in meniul principal pentru a selecta modul de fotografiere dorit, incat si un copil poate fi artist peste noapte.

De asemenea, daca nu esti hotarat ce ISO sau balans de alb sa folosesti, camera vine in ajutorul tau si iti ofera trei variante: Auto 160-800, 160-3200 sau 160-6400. Tot trei variante ai la dispozitie si in ceea ce priveste focusul, AF, Auto (unde aparatul preia controlul, profitand si de detectorul de fata) si un singur punct de focus din cele 171 de puncte AF. Si ce poate fi mai placut cand faci fotografii pe timp de noapte (si mai ai si pretentia sa le faci din mers sau fara monopied si sa-ti iasa clare) si vezi mai apoi ca valoarea un ISO crescut nu ti-a stricat fotografia cu o granulatie exagerata?

Cand filmul bate viata

Pretul unui Nikon J5 - aproximativ 2499 ron, amintirile de vacanta insa, de nepretuit. Deoarece capacitatea de a inregistra clipuri la o rezolutie de foarte mare precizie 4K este principala calitate a acestei camera mirroless. Vitezele mari de procesare permit o fotografiere in serie la viteze extreme, dar si transformarea unui volum mare de date realizate cu ajutorul seonzorului de 20,8 megapixeli in fime 4K de o calitate si claritate claritate deosebita.

Si asta nu e tot. Functia D-lighting activ captureaza scene cu un contrast mai mare si un echilibru natural de lumini si umbre, iar sistemul de reducere a vibratiilor (E-VR) te vine in ajutorul tau sa mentii focalizarea precisachiar si atunci cand inregistrezi filme la zoom maxim.

Ce mi-a placut:

- Touch screen sensibil (chiar daca nu prea l-am folosit, realoizezi in anumite momente ca e mai usor sa faci modificari in meniu, ca si cum te-ai juca cu telefonul mobil)
- Ecranul rabatabil (amatorii de selfie-uri vor fi cei mai incantati de acest lucru, insa si cei care trebuie sa faca pe ninja ca sa fotografieze in cele mai complicate pozitii vor fi satisfacuti - inclinat in sus la 180 de grade sau in jos este ideal si la fotografii aeriene).
- Functiile creative (te poti juca in fiecare zi altfel ca sa-ti faci serii de fotografii diferite)
- E silentios (uneori, cand vrei sa „furi” un cadru vine la fix calitatea aceasta a unei camere foto, ca sa nu sperii subiectul cu un click)
- Faptul ca este mic si usor (iar pentru un fotograf obisnuit sa care in spate in fiecare zi un echipament greu de cateva kilograme, Nikon J5 vine sa iti faca vacanta usoara, la propriu si la figurat)

Ce nu mi-a placut:

- Nu are vizor (cand esti obisnuit cu DSLR-uri ai tentdinta de a duce camera la lochi, sa vezi lumea prin acel vizor mic)
- Autonomia bateriei (functiile creative consuma mult si repede bateria, iar pentru cineva care e obisnuit sa fotografieze sute de cadre pe zi, acest lucru e un minus mare)
- Microcard (putini sunt cei care au microcarduri de capacitate si viteza mare, insa pentru asta exista prietenii)

Informatii tehnice

Rezolutie 20.8 MP
Senzor CMOS, format Nikon CX, 13.2 x 8.8 mm
Sistem focalizare 171 zone de focalizare
Sensibilitate ISO 200 - 12800 in trepte de 1 EV
Timp de expunere 1/16.000s - 30s, Bulb
Viteza de declansare Declansare electronica: 5, 10, 20, 30 sau 60 fps
Blit i-TTL, sincronizare max. 1/60s
Ecran Tactil, 3.0 inci TFT LCD, 1.037.000 puncte, Live View
Inregistrare video 4K (3840 x 2160 - 15 fps), Full HD (1920 x 1080 - 60 fps)
Slot memorie microSD (micro Secure Digital), microSDHC, microSDXC
Conectori Wi-Fi, USB, conector HDMI tip D
Baterie Acumulator reincarcabil Li-ion EN-EL24
Dimensiuni (W x H x D) 98.3 x 59.7 x 31.5 mm
Greutate body 231 g
Obiectiv inclus 1 NIKKOR 10-30mm VR PD-Zoom

Share articol: