Un aparat mai putin obisnuit, putin confuz, care incearca sa afle daca este un DSLR anorexic sau o compacta pe steroizi.

Misiunea foto

Pentru ca sunt un impatimit al DSLR-urilor, care nu se plange nici macar de faptul ca o astfel de camera si cateva obiective cantaresc greu in rucsacul de concediu, am primit cu ezitare misiunea de a testa Sony NEX-5R. Aparatul li se potriveste mai putin celor pentru care fotografia este un hobby serios si, eventual, banos. Este, insa, dedicat celor care vor sa faca poze bune fara sa-si incarce memoria cu termeni ca ISO sau apertura.

Asa ca m-am pus in locul utilizatorului de rand, care merge la concerte, filmeaza noaptea in parc o bataie cu zapada sau pur si simplu mai pozeaza cate o pisicutza de pe strada.

Aparatul a sosit la yoda.ro intr-o cutiuta eleganta, in care detaliile de top sunt evidentiate proeminent. Desigur, cel mai pronuntat dintre toate este senzorul, fiind unul din formatele APS-C, care se gasesc pe majoritatea DSLR-urilor format crop.

Dupa ce am scos aparatul din cutie, am fost surprins placut de cateva detalii uimitoare.

Camera foto - Design

Camera aduce o imbinare placuta a elementelor. Vorbim de detalii subtile fac ca acest aparat sa fie unic ca design cat si in clasa sa, ducandu-ma cu gandul spre un DSLR. Ca design pot zice fara rezerve ca e printre cele mai bune din categorie.

Cand spun detalii subtile care fac diferenta, ma refer la gripul de langa rotita de control centrala, la butonul “flip to switch” de on/off al camerei impreuna cu butonul de declansare.

Body-ul este facut din aliaj de magneziu pe care este asezata o carcasa din plastic, astfel ca desi pare a fi un material ieftin, este exact opusul.

Unul dintre primele lucruri pe care le observi cand tii in mana apararul este ecranul LCD. Mare, clar, frumos! Multe televizoare high end LED nu se compara cu definitia acestui LCD. Ecranul se roteste pe o singura axa, 180 grade, are diagonala de 3 inch (76mm), este XtraFine TruBlack si vine cu o rezolutie efectiva de 920.000 pixeli. Pentru cei care isi pun intrebarea, da, este touch.

Gripul incorporat in partea stanga iti ofera o pozitie buna si o stabilitate net superioara fata de modul conventional in care se tine de regula o compacta “2 cu 2 (doua degete in stanga, doua degete in dreapta)”.

Compartimentul bateriei, localizat sub grip, contine si slot-ul pentru carduri SD / SDHC / SDXC, lucru care m-a bucurat, nefiind nevoie de carduri proprietare cum ar fi Memory Stick PRO DUO :)

Al doilea compartiment, cel de conectivitate, este dotat cu doua porturi: USB si HDMI, utile in egala masura. Prin mufa mini USB de pe camera se realizeaza atat transferul de date, cat si incarcarea acumulatorilor. Am reust sa incarc acumulatorul folosind un incarcator de telefon mobil in masina. Camera merita un mare plus aici pentru utilitate. Prin HDMI se pot realiza atat slideshow-uri, vizualizari ale filmelor, dar merge si conectarea unui monitor HDMI pentru monitorizare video in cazul in care fotograful vrea sa faca un montaj in still profesionist :) Lights, Camera, Action!

Desigur, NEX-5R mai are o surpriza in spatele usitei nr. 3: compartimentul pentru accesorii. Aici NEX-5R ii ofera fotografului posibilitatea de a adauga ori un blit, ori un viewfinder electronic. Dar, sincer, nu vad rostul unui viewfinder, avand in vedere ca la 2 cm mai jos exista un monitor mult mai performant si mai clar.

Un ultim aspect de remarcat este posibilitatea de a monta camera pe un trepied, rara intalnit pe compactele conventionale. Un lucru care mie imi lipseste este jackul de casti, pentru monitorizarea sunetului sau macar o mufa pe 3.5 mm pentru un microfon extern.

 

 

Obiectivul m-a lasat complet fara cuvinte. SONY ii ofera fotografului o frumusete de obiectiv, un 18-55mm F3.5 – 5.6 pe montura E. Combinatia de aluminiu si de sticla, face ca acest obiectiv sa iti ofere o senzatie unica atunci cand il atingi.

Precizia inelelor de focalizare si zoomul ofera senzatia de miscare cursiva, fluida, precisa, iar asta te va convinge ca acesta nu este “inca un obiectiv de kit”, este mai mult decat atat, este unul dintre obiectivele de top.

Sony nu are o gama foarte larga de obiective pe montura E-Type; am gasit doar 13 lentile marca Sony E-Mount. Stabilizarea optica este foarte buna pe aceste obiective si livreaza performante excelente chiar si in conditiile cele mai grele. 

Accesoriile, in numar de doua: blit si cureaua “de gat”. Amandoua cam exagerate si contradictorii. Blitul, de exemplu, este imposibil de montat cu o singura mana. Trebuie neaparat sa pui camera pe o suprafata relativ plana pentru a-l monta, lucru care in conditii de iarna este dificil, mai ales daca porti manusi. Inca nu am reusit sa determin numarul de ghid la acest blit, dar as putea sa estimez undeva la 12 sau 13. Singurul lucru bun la el e ca poti sa il folosesti pentru a declansa alte blituri mai puternice :)

Cat despre curea, avand in vedere dimensiunile aparatului, nu e ca si cum ai avea nevoie de asa ceva. Problema se pune cand nu ai cureaua atasata de aparat. SONY s-a gandit ca e o ideie buna sa lase “urechile” de atasare fixe pe inelele de prindere, care nu sunt demontabile. Drept urmare, vei avea o camera care zdrangane intr-un mod spectaculos de fiecare data cand o misti, lucru sesizabil cand vei auzi sunetul de pe filmarile video.

 

Camera foto – Specificatii si performante

Senzorul APS-C

Sony NEX-5R aduce aceleasi performante ca un DSLR entry level, dar la jumatate din dimensiunesi  la jumatate din greutate, fara a face prea multe compromisuri.

In primul rand, este de remarcat senzorul CMOS de 14.2 Megapixeli APS-C (format crop, 23.4 x 15.6mm). Nu doar dimensiunea senzorului este una de laudat, acesta atinge performante ISO de pana la 12800 in modul extins si filmari in modul AVCHD* (1440x1080) de pana la 60 frame-uri pe secunda. Acest senzor este intr-adevar un lucru inovator, avand in vedere ca aparatul nu cantareste mai mult de 287 grame.

Cum sustin si cei de la Sony: “Bigger Sensor, Better Pictures”. Aici tind sa cred ca cei mai buni ingineri de-ai lor au cam exagerat si nu s-au gandit la toate aspectele. O problema grava al acestui aparat este caldura. Daca iei acest aparat, nu investesti doar intr-o camera performanta, dar si in propria ta plita de “incalzit cafeaua”, la birou sau pe munte. In testele noastre s-a constatat ca daca filmezi mai mult de 12 minute continuu, intr-un mediu ambiental de 18 grade Celsius, aparatul va afisa un icon si va da mesajul ca senzorul se supraincalzeste. Am continuat sa filmez, in ciuda avertismentului. Camera a cedat dupa 4 minute, nereusind sa stocheze filmul pe card.

Se pare ca Sony stie de aceasta problema, camera oprindu-se automat dupa o anumita temperatura si cred ca inteleg de ce DSLR-urile sunt atat de solide in ceea ce priveste constructia. Ele au mai mult aliaj, drept urmare o conductivitate mai buna a caldurii de la senzor catre body.

Concluzia e simpla: daca vreti sa filmati mai mult de 15 minute continuu, trebuie sa locuiti intr-o zona unde temperatura ambientala nu depaseste 5 grade Celsius. Am auzit ca se dau ieftin casele in Siberia :)

 

Controlul expunerii, aperturii, ISO, focalizare

Cei de la Sony nu au stat prea mult pe ganduri cand a venit vorba despre feature-urile de compacta. NEX-5R reuseste sa stranga o gramada de efecte, functionalitati si elemente de la camerele compacte:

  • face detection – focus inteligent pe fata, smile detection;
  • moduri creative (Standard, Vivid, Portrait, Landscape, Sunset, BW) – efectele clasice de fotografie, disponibile pe majoritatea camerelor compacte;
  • modul de panorama – care nu te lasa sa te opresti cand vrei, trebuie sa faci o rotatie full 360;
  • conectivitate Wi-Fi – care te lasa chiar sa faci partajezi pozele fara prea mare bataie de cap. 

Acum, privind camera prin ochii unui fotograf profesionist, pot spune iar ca m-a suprins prin:

  • Toate modurile sunt la dispozitia ta, Aperture Priority (A), Program Auto (P), Shutter Priority (S), Manual (M), Auto Classic, inteligent Auto (iAuto) si modurile de scena (Portrait, Landscape, Macro, Sports action, Sunset, Night portrait, Night view, Handheld Twilight);
  • Interval de ISO excelent: de la 200 la 12800, iti acopera toate necesitatile, desi nu cred ca vrei sa depasesti 3200 cu aceasta camera, decat daca iti placa granulatia filmului celuloid din ’32;
  • Blocarea expunerii (auto exposure lock). Uzitata in general impreuna cu blitul, aceasta functie mi se pare in plus, dar tin sa o mentionez fiind mai rar intalnita pe compacte;
  • Balansul de alb customizabil. Pe langa modurile conventionale, NEX-5R-ul te lasa sa setezi balansul de alb custom (dupa o fotografie) sau culoarea temperaturii;
  • Reducerea zgomotului la expuneri lungi. Este o functie binevenita la orice camera si isi face treaba in conditii optime (camera pe trepied, declansata prin timer la ISO > 3200);
  • Modurile de masurare al expunerii sunt 3 la numar: Multi-segment, Center-Weight sau Spot;
  • D-Range optimizer. O functie identica cu Active D-Lighting de la Nikon, balanseaza diferentele majore de luminozitate in scena;
  • Auto High Dynamic Range. Simplu spus, aparatul face 3 poze la expuneri diferite, apoi le pune una peste alta, formand o poza cu o paleta de culori mult mai apropiata de ce vede ochiul uman (exemplu: cerul este albastru inchis fara a intuneca restul scenei);
  • Declansarea se face in intervalul 1/4000 pana la 1/30 s modul bulb;
  • 25 puncte de focus cu 4 moduri de focalizare: Single Shot AF, Continuous AF, Direct manual focus, Manual Focus;
  • Modul RAW de fotografie. Pozele sunt exact cum le vede senzorul;
  • Nivela electronica pe ecran, utilizata pentru a indica nivelul camerei fata de orizont. Poate fi si boloboc digital cu Wi-Fi si HDMI :)

 

 

Usor de folosit sau ai nevoie de meditatii?

SONY NEX-5R este foarte intuitiva, vine cu tips&tricks de fotografie, iar acestea nu te deranjeaza in modurile Manual/Av/S/P. Singurul lucru pe care il am de reprosat este structura de meniu: o parte dintre functionalitati sunt trecute in Setarile camerei (unde gasesti de regula setari pentru data/ora sau setari de retea), iar altele in meniuri dedicate. Daca nu ai manualul la indemana, s-ar putea sa nu le gasesti, dar cu timpul te obisnuiesti.

Un alt mic dezavantaj in aceasta categorie este pozitionarea modului de filmare (Movie), care se afla intr-un mod complet dedicat. Acest mod este cel care m-a dezamagit cel mai mult. Aici SONY a decis sa aiba doua moduri: full manual sau full auto. Pe nici unul nu il poti folosi efectiv in lumea reala. Modul automat mereu va incerca sa regleze atat expunerea, cat si apertura (F-stopul), iar in modul manual, butoanele sunt mult prea mici pentru a avea un control de precizie si vei risca sa te duci mult prea mult ori cu expunerea, ori cu apertura. Mi-ar fi placut sa am modurile: Av/P/S corelate cu filmarea. Singurul lucru care compenseaza aici este focusul, care se face automat cand nivela electronica atinge alinierea.

Cu aspectele mentionate, NEX-5R incepe sa para din ce in ce mai mult a un DSLR midlevel, caruia i-au fost inlaturate oglinda si mecanismele. Chiar si sunetul pe care il face cand declansezi nu provine dintr-o boxa, ci e sunetul mecanic al shutter-ului.

 

 

NEX-ule, probleme, ma?

NEX-5R pare a fi o camera indistructibila la prima vedere. Cateva probleme sau mici inconveniente care le-am intalnit in timpul testului:

  • Camera se blocheaza fara vreun motiv aparent la power on / power off rapid. Solutia e scoti bateria. Inca nu imi dau seama ce cauzeaza aceasta problema, dar poate fi un inconvenient in momentele critice;
  • Camera se incalzeste prea tare, si pot sa adaug se raceste foarte greu. Dureaza 4 minute pana cand aceasta poate fi operationala din nou;
  • Pentru montarea blitului ai nevoie de ambele maini, deci la petreceri spune adio paharului / farfuriei din cealalta mana;
  • Zdranganitul “urechilor” de atasare a curelei pe inelele de fixare, care nu sunt detajabile. Singura rezolvare pe care am gasit-o e sa le lipim cu scoci;
  • Rezolutia de filmare non-standard. Desi se spune ca e FullHD, de fapt e 1440x1080.

 

Concluzii Sony NEX-5R

Considerat de multi o blasfemie la adresa DSRL-urilor si, totodata, o compacta care aduce tot ce e mai bun din toate compactele existente, acest aparat micut poate oricand sa se bata cu “cei grei” de la Canon sau Nikon si sa iasa din lupta cu mandrie.

E o camera care as lua-o in drumetii in marea majoritate a timpului, dar nu m-as duce la evenimente cu ea. As avea-o in geanta de fotografrie ca a treia camera de backup. 

Pretul nu este deloc atragator. La aproximativ $1000, este cam scumpa pentru performantele sale, de doar 14 Megapixeli rezolutie efectiva. Ceea ce platesti de fapt aici este “spatiul” pe care il ai liber in rucsac.

Daca vrei sa schimbi des obiectivul, s-ar putea sa nu fie o camera pe gustul tau. Oficial, pe site-ul Sony sunt doar 13 obiective, iar la pret sunt mult prea scumpe fata de echivalentele de la Canon / Nikon. Daca te gandesti sa-ti iei un adaptor, ia in calcul ca nu mai ai Autofocus, deci toate lentilele pe montura A vor fi manuale.

Share articol: