Wonderbook duce Sony PlayStation in lumea vrajitorului Harry Potter. Este un joc pe care merita sa dai banii daca vrei sa-ti amintesti cum te simteai atunci cand erai copil.

Marturisesc ca am fost reticenta atunci cand am aflat de Wonderbook: Book of Spells. Suna a joc pentru copii, care nu parea sa isi gaseasca locul in galeria unui utilizator de PS3. Daca ai pus mana pe Far Cry 3, Grand Theft Auto IV sau Assassin’s Creed III, parca nu-ti vine sa speri ca Wonderbook: Book of Spells se va ridica la inaltimea asteptarilor tale. Si nici filmele Harry Potter nu pot sa spun ca m-au dat gata.

Dupa ce am jucat 4 ore in care nu mi-a trebuit nici mancare, nici apa, nici Facebook, mi-am dat seama ca cei de la Sony merita laude. Wonderbook: Book of Spells este ciudat, dar in sensul bun al cuvantului. Book of Spells nu respecta ceea ce stiai despre jocuri.


O experienta magica in realitatea augmentata

Book of Spells este primul titlu pentru Wonderbook, cel mai nou pachet care completeaza experienta PlayStation. Scrisa de Miranda Goshawk cu mai bine de 200 de ani in urma, Book of Spells poate fi gasita in zona interzisa a bibliotecii Hogwarts. Este o carte avansata pentru studenti, care le va tine companie in aventura lor in care vor invata toate cele necesare pentru a ajunge vrajitori.

Gandit pentru copiii ai caror parinti au deja acasa un PS3, pachetul Wonderbook + Book of Spells costa in Romania 169 lei, o suma pe care nu-i lipsit de interes sa o platesti daca te gandesti ca ti-ai motiva, astfel, copilul sa descopere sau sa redescopere placerea de a citi.

Pentru a juca, ai nevoie de o consola PS3, de un controller PlayStation Move care va tine locul unei baghete magice, de camera PlayStation Eye care te ajuta sa intri in realitatea augmentata, si de pachetul Wonderbook+Book of Spells.

Wonderbook este o carte albastra, de 12 pagini, cu coperte si pagini cartonate, umpluta cu tot soiul de simboluri – markere de realitate augmentata. Ea functioneaza doar impreuna cu celelalte gadgeturi si este reutilizabila, cu alte cuvinte va putea fi folosita si la alte jocuri.

Book of Spells contine 20 de vraji pe care trebuie sa le inveti si care sunt din ce in ce mai puternice.


Instalarea

Pasul acesta e aproape o joaca de copii. Instalarea se face foarte simplu. Pur si simplu atasezi camera pe portul USB din PlayStation. Grija mare, insa, la cele doua DVD-uri din pachet. S-ar putea sa nu il nimeresti din prima pe cel care trebuie. De asemenea, calibrarea controllerului poate sa fie un pic dificila. Dar dupa ce ai trecut de acest pas, magia poate sa inceapa.


Experienta de joc

Dupa ce ai terminat instalarea, aseaza-te frumos pe podea si orienteaza camera PlayStation Eye putin in jos, ca sa intre in cadru cartea si bagheta PlayStation Move. Vei vedea ca imediat copertele albastre ale lui Wonderbook se vor schimba, pe ecranul televizorului, intr-unele ale unei adevarate carti de vraji. Joystickul PlayStation Move se va transforma si el intr-o bagheta magica, iar de acum poti sa le spui tuturor ca in sufrageria ta a patruns universul Harry Potter.

Jocul e aprobat si parafat de insasi autoarea romanelor, JK Rowling, si vei fi ghidat la fiecare pas de indemnuri si de povesti narate in limba romana de actorii Diana Herman si Silviu Geamanu. Sunetul e, de asemenea, bine facut.

Din primele momente vei intelege cum sta treaba. Vei vedea ca exista 5 capitole, impartite in doua. Fiecare jumatate contine una, doua sau trei vraji, pentru care trebuie sa inveti gesturi si incantatii. Gesturile se invata rapid, deoarece vezi pe ecran exact ce trebuie sa faci. Fiecare capitol se incheie cu un test in care trebuie sa folosesti toate vrajile invatate. Poti sari peste capitole foarte simplu, inchizind cartea sau dand pagina. Astfel, intr-un fel, cartea este un al doilea controller.

Fiecare nivel al jocului este bine explicat si interactiunea intre poveste si lumea reala este bine gandita. De exemplu, la un moment dat trebuie sa stergi cartea de praf ca sa poti trece mai departe, sau sa rotesti cartea ca sa vezi in interiorul unei fantani.

Vrajile sunt explicate pe intelesul tuturor, iar fiecare dintre ele are cate o poveste interesanta, de exemplu cum a aparut sau cine a inventat-o. Numele lor sunt in latina, ceea ce le face usor de pronuntat de romani. Ce ii lipseste jocului este recunoasterea vocala. Iti sugereaza sa spui cu voce tare vraja, dar nu are nici un mecanism de a vedea daca zici ceva sau nu.

Pentru fiecare vraja bine facuta primesti puncte. In cazul vrajii de levitatie, jucatorul este pus sa ridice un borcan si sa-l puna la loc. De preferinta usor. Daca ii dai drumul prea repede, se sparge si o multime de ochi se imprastie virtual prin camera. Fiecare ochi poate fi ridicat individual in aer si adus la loc linga borcan.

Partea de realitate augmentata este atat de bine facuta, incat s-ar putea sa uiti ce e joc si ce e realitate. La un moment dat, trebuie sa levitezi o broasca si poti sa o asezi cam oriunde in camera. Tentatia este sa iei ochii din televizor sa te uiti prin jur, sa vezi unde ai pus broasca.

Ce poate fi dificil in prima faza este sa urmaresti obiectele miscatoare din joc. In cazul vrajii care presupune levitatie, depinde foarte mult de cum a fost calibrat controllerul in prima faza.

Cu Book of Spells poti aplica vrajile pe care le cunosti deja, ca de exemplu Incendio, Wingardium Leviosa si Expelliarmus. Pe langa vraji, mai sunt tot felul de lucrusoare care te tin in priza. Vei da peste tot soiul de mazgaleli ale celor care au studiat, inaintea ta, cartea. J.K.Rowling iti ofera si informatii secrete, extrem de utile unui vrajitor, si vei simti la tot pasul ca autoarea s-a implicat puternic in joc.

 

Concluzii

Wonderbook: Book of Spells e pentru copii, dar si pentru adultii care vor sa-si aminteasca nebuniile pe care le faceau “pe vremea lor”. E, in primul rand, un joc pe care sa-l savurezi impreuna cu copilul tau. Ce pacat ca o singura persoana poate juca in acelasi timp!

Pentru cei fara copii, dar pasionati de tehnologie, Wonderbook: Book of Spells este o experienta noua, care iti da ocazia sa te intrebi oare ce idei nebune mai trec prin creierele celor insarcinati sa dezvolte gadgeturi pentru jocuri.

Share articol: