Compania, care are drept slogan "Ziua de maine incepe aici", si-a prezentat cele mai recente inovatii in cadrul unui eveniment care a avut loc la Bucuresti.

Romania ar putea avea un oras smart, in cativa ani, daca autoritatile locale ar fi interesate. Tehnologia pentru un astfel de proiect este "tangibila", a declarat Dorin Pena, director general Cisco Romania. Orasul inteligent a fost una dintre temele mari de discutie de la Cisco Connect, cel mai important eveniment al anului organizat de companie in tara noastra.

Reprezentantii Cisco au mai vorbit despre cele mai noi inovatii din zona Internet of Things, despre ajutarea startupurilor de la noi cu bani si cu sfaturi, dar si despre fog, un concept relativ nou care presupune filtrarea informatiilor inainte ca ele sa ajunga de la dispozitive electronice, in cloud. Cisco estimeaza ca traficul de date in cloud va creste de la 3,1 miliarde de TB in 2013, la 8,6 miliarde de TB in 2018.

Cum ar arata orasul inteligent

Cisco dispune in acest moment de tehnologia necesara transformarii unui oras obisnuit intr-unul smart. Intr-o astfel de localitate, diverse sisteme vor interactiona in mod automat. Spre exemplu, o ambulanta care transporta un bolnav ar putea ajunge mai repede la spital daca traficul pe drumul ei ar fi descongestionat cu ajutorul semafoarelor.

Inginerii Cisco spun ca un oras inteligent are nevoie de a o infrastructura informatica de baza, pe care sa se aseze apoi diverse tipuri de activitati si de sisteme. Pe schelet se pot adauga, ulterior, componente, in functie de necesitati si de evolutia tehnologiei.

Cei de la Cisco pot sa implementeze proiecte precum "iluminat inteligent, parcare inteligenta, management al gunoiului, servicii pentru cetatean", spune Dorin Pena. Pe structura de baza pot fi atasate, insa, la orice moment, noi componente. "Suntem la inceputul unei ere si pe astea le vedem. Ulterior putem sa adaugam managementul alimentarii cu apa sau safety and security".

Astfel de idei au fost deja puse in practica, de exemplu la Chicago, SUA:

Potrivit Cisco, parcarile inteligente le-ar putea spune soferilor unde sunt locuri libere. Expertii estimeaza ca pana la 40% din aglomeratia din trafic este cauzata de soferii care cauta locuri de parcare. 

Platformei Cisco IOx le permite dispozitivelor sa fie programabile. Cu alte cuvinte, ele nu mai ies din fabrica cu un comportament standard, ci acesta poate fi construit ulterior.

"Ne propunem sa facem chestiuni concrete, de care societatea si clientii sa beneficieze", a declarat si Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business la Telekom Romania, prezent la eveniment.

Sprijin pentru startupuri

Cisco are mai multe proiecte prin care isi doreste sa sprijine micile afaceri locale. Romania este, in proportie de 90% o destinatie de outsourcing. Cu alte cuvinte, 9 din 10 specialisti in IT de la noi lucreaza pentru idei ale strainilor, si nu pentru idei romanesti, care ar avea o valoare adaugata mai mare. Conducerea globala a Cisco discuta in aceasta perioada despre crearea unui hub in tara noastra, de tipul openBerlin, care sa sprijine micile afaceri din domeniul tehnologiei.

"La doar sase luni de demararea proiectului openBerlin IoE Innovation Center, lucrm deja cu 50 de start-up-uri din Europa de Est, Germania, Statele Unite sau Asia. Avem la dispoziție un fond de 250 milioane dolari pentru a finanta colaborarea cu startupurile spre a conecta oameni, procese, date si lucruri [...] pentru dezvoltarea IoE [Internet of Everything]”, a declarat Bernd Heinrichs, Managing Director, IoT EMEAR & Berlin IoT Innovation.

Compania Cisco lucreaza impreuna cu Deutsche Telekom si cu Intel la Challenge Up!, un accelerator pentru startupuri din zona Internet of Things prezentat la Mobile World Congress de la Barcelona.

Cisco si-a asumat rolul de a-i pregati pe tineri si in zona de business. "Tot timpul vrem sa educam din ce in ce mai multi oameni. Cum facem acest lucru? Prin adaptarea continua a cursurilor pe care pe oferim. Adaugam si zona de antreprenoriat, precum si zona de Internet of Things. Ne dorim sa atragem cat mai multi studenti, pentru ca in felul asta vom pregati specialistii de maine", spune Dorin Pena, care sustine ca in acest moment in tara noastra se simte lipsa si unor specialisti in domeniul securitatii si al Internet of Things.

Compania are colaborari si cu Ministerul Educatiei pentru sprijinirea elevilor de liceu. Doua dintre cursurile oferite de Cisco, IT Essentials 1 si 2, sunt in programa optionala a elevilor, iar profesorii care vor sa predea aceste materii sunt instruiti de companie.

Dorin Pena a ajuns director general al CISCO in Romania la varsta de 30 de ani, printr-o "combinatie de multa munca, ambitie, deschidere si noroc", spune el. Inginer la baza, certificat CCIE, sustine ca exista o schimbare de perspectiva a oamenilor tehnici din Romania, care incep sa invete si componenta de business.

"Mentalitatea noastra se dezvolta acum din ce in ce mai mult catre business, si asta-i un lucru bun. Progres exista. Cred ca in urmatorul interval de timp vom vedea din ce in ce mai multi oameni care gandesc in termen de rezultate, de avantaje", spune el

Share articol: