Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio au realizat un obiectiv care seamana foarte bine cu ochiul uman

De multe ori, corpul uman are un  mod de functionare mult mai bun decat tehnologiile inventate de oameni. Este si cazul ochiului, care poate focaliza rapid pe obiecte aflate la distante extrem de diferite. Pana acum, sa faci asa ceva era imposibil. Fotografii profesionisti care dupa ei mai multe obiective grele si voluminoase care se straduiesc sa faca ce reusesc ochii nostri.

Tehnologia evolueaza fantastic in ultima perioada. Iata telefoane care se repara singure, pe portalul Smart Nation de la UPC.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio au reusit, totusi, sa creeze un obiectiv foto la fel de versatil precum ochiul uman. Ei au creat niste lentile umplute cu lichid, care pot sa isi schimbe forma si pot focaliza in diferite puncte, aflate la o distanta mai mica sau mai mare.

Aceasta tehnologie ar putea face camerele foto mai mici si mai performante. De ea ar putea beneficia si industria telefoanelor mobile, cu mici modificari.

In interiorul lentilelor se afla un polimer flexibil. Designul lentilei seamana cu cel al ochiului compus al unei insecte. O lentila mare este formata din multe lentile mai mici, fiecare dintre acestea umplute cu lichid.

Pompand mai mult sau mai putin lichid prin canale, oamenii de stiinta au fost capabili sa modifice forma lentilei si, prin urmare, si capabilitatile sale de focalizare. Punctul in care imaginea este focalizata poate fi mutat in exteriorul centrului. In interiorul ochiului uman, muschii intind sau lasa mai lejer cristalinul, lentila noastra.

Faptul ca lentila este compusa din lentile mai mici, le permite fotografilor sa realizeze sa cuprinda o suprafata mai mare in imagine.

Unul dintre cercetatorii implicati in studiu este Yi Zhao, spune ca in viitor tehnologia aceasta va trebui ajustata pentru a fi usor de utilizat in dispozitive electronice.

Share articol: