Are 83 de mii de procesoare. Va reusi sa invinga creierul uman? Iata raspunsul!

Creierul uman a ramas cel mai complex si puternic “computer” de pe planeta. Al 4-lea supercomputer din lume a avut nevoie de 40 de minute pentru a procesa o singura secunda de activitate a creierului.  

Pana acum, toate incercarile cercetatorilor de a replica intreaga activitate cerebrala au esuat. Nici macar cele mai tari supercomputere din lume  nu se pot apropia de volumul total al informatiilor procesate de creierul uman.

Creierul uman in particular si natura in general sunt importante surse de inspiratie pentru oamenii de stiinta. Iata, de pilda, cum arata sfera energetica, un gadget SF inspirat din natura.

Cea mai recenta incercare le apartine cercetatorilor de la Institutul de Tehnologie din Okinawa. Japonezii au colaborat cu o echipa din Germania pentru a simula o singura secunda de activitate a unui procent din creierul uman.

Cercetatorii au folosit supercomputerul Fujitsu K pentru a crea simularea. A fost cel mai rapid din lume in 2011, iar acum e pe locul 4 in topul puterii de procesare. Cu toate astea, super calculatorul cu aproape 83.000 de procesoare a avut nevoie de 40 de minute pentru a reproduce doar 1% din activitatea pe care creierul o desfasoara timp de o secunda.

Fujitsu K

Echipa condusa de Markus Diesmann si Abigail Morrison a reusit sa creeze o retea neuronala artificiala cu 1,73 de miliarde de celule nervoase, conectate prin 10,4 trilioane de sinapse. Reteaua controlata de software-ul NEST pare impresionanta, dar amintiti-va ca reprezinta doar 1% din totalul celulelor unui creier uman, care poate contine intre 80-100 de miliarde de neuroni.

Operatiunea de 40 de minute a necesitat un 1 PB (da, un petabyte) de memorie, echivalentul a 250.000 de calculatoare obisnuite. Neuronii artificiali au fost dispusi aleatoriu, s-a modelat fiecare sinapsa si a fost cea mai ampla simulare de acest gen din istorie, iar consumul de energie a fost gigantic: 9,89 megawati, cam cat ar necesita alimentarea cu electricitate a 10.000 de case.

Citeste mai multe despre gadgeturile viitorului, pe smartnation.ro

Fujitsu K

De ce e atat de greu sa simulezi ceea ce creierul uman realizeaza cu usurinta? “Supercomputerul” nostru are intre 80-100 de miliarde de neuroni. Fiecare neuron poate realiza in medie 7.000 de conexiuni sinaptice cu ceilalti neuroni. Creierul unui copil de 3 ani are un numar estimat de 1015 sinapse. Numarul lor scade cu timpul, astfel ca un creier adult va avea intre 100 si 500 de trilioane de sinapse. Simularea japonezilor a avut drept scop sa testeze limitele tehnologiei si capacitatile supercomputerului K. E inca o dovada ca inteligenta artificiala a evoluat mult, dar insuficient pentru a egala puterea de procesare a creierului uman.

O speranta exista totusi. “Daca supercomputerele de scara peta pot reprezenta astazi 1% din activitatea creierului, atunci stim ca simularea intregii activitati cerebrale, la nivel de neuroni si sinapse, va fi posibila odata cu noua generatie de computere, de scara exa, pe care speram sa le producem in urmatorii 10 ani”, spune Markus Diesmann. Japonia va investi un miliard de dolari pentru a construi primul computer capabil sa atinga performante de ordinul unui exaFLOP. Acesta nu va fi insa gata mai devreme de 2020.

Share articol: