Datele publicate de NASA schimba tot ce se stia pana acum despre Planeta Rosie

Roverul Curiosity a uimit intreaga lume. Experimentele realizate de el pe solul martian releva faptul ca acesta contine o cantitate enorma de apa. Conform datelor primite de de NASA, un metru cub de sol martian ar putea contine pana la 33 de litri de apa. Asta inseamna aproape 2%, spune Laurie Leshin, cercetatoare la Rensselaer Polytechnic Institute din New York.

Nu ai nevoie de aparatura sofisticata, daca vrei sa faci experimente de tipul celui realizat de roverul Curiosity. Cum poti detecta cutremure cu telefonul, pe portalul Smart Nation de la UPC

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul minilaboratorului de chimie SAM (Sample Analysis at Mars), instalat pe Curiosity. Experimentul a constat intr-o serie de teste desfasurate pe parcursul a saptamani, in zona Rocknest. Roverul a incalzit mai multe esantioane de sol la temperatura de 835 de grade Celsius, iar acesta a degajat o cantitate semnificativa de dioxid de carbon, oxigen si compusi de sulf. Supriza cea mai mare e faptul ca vaporii de apa au reprezentat cea mai mare cantitate de substanta degajata. Americanii au calculat ca un picior cubic (0,028 metri cubi) ar putea contine pana la un litru de apa.

“In afara regiunilor polare, Marte era vazuta pana acum ca un desert. Desi proportia apei e mult mai mica decat in cazul solului terestru, cantitatea descoperita e totusi substantiala si va fi o resursa importanta pentru eventualii colonisti de pe Marte”, explica Leshin.

Aproape tot solul planetei Marte contine intre 1,5 si 2% apa

Vestea buna e ca apa respectiva se gaseste aproape pe toata suprafata planetei. “E suficient sa incalzim solul pentru a obtine apa”, a completat aceasta. Alaturi de apa descoperita in 2003 in calotele polare de pe Marte, aceasta ar putea reprezenta una din cele mai pretioase resurse in sprijinul explorarii umane a planetei.

Curiosity nu a dat insa doar vesti bune. Pe langa vaporii de apa, instrumentele au detectat cantitati mari de clor si de oxigen. Cercetatorii banuiesc ca solul ar putea contine diversi compusi ai clorului in proportie de 0,5 la suta. Percloratii pot fi periculosi pentru oameni, deoarece afecteaza functiile glandei tiroide.

O alta veste proasta pe care am primit-o de la robotelul Curiosity e faptul ca, dupa mai bine de un an de explorari, acesta nu a gasit nicio urma de metan, gaz produs in urma digestiei fiintelor vii, chiar si microbiene.

Share articol: