Arma va ajunge in spatiu la bordul Hayabusa-2 anul viitor.

Un tun spatial care va putea sa gaureasca un asteroid a fost testat cu succes de cercetatorii japonezi si este gata sa fie lansat anul viitor pentru a aduna date despre asteroidul 1999JU3. Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) sustine ca reusita ii face pe oamenii de stiinta sa creada cu tarie in apararea Terrei de corpurile ceresti care ar putea-o lovi.

Amenintarea asteroizilor este una dintre cele mai mari temeri ale cercetatorilor din lumea intreaga si a avut tot felul de abordari care dintre care mai creative si neobisnuite. Daca si tu ai o astfel de idee, o poti inscrie la Smart Nation, platforma creata de UPC Romania.

Arma construita de japonezi va ajunge in spatiu cu ajutorul navei Hayabusa-2 intre Pamant si Marte unde orbiteaza asteroidul. Sosirea tunului este programata pentru anul 2018, de pe nava urmand sa fie lansate o capsula, Mascot, si un rover, Minerva 2, pentru a studia suprafata asteroidului.

Hayabusa-2 este succesoarea navetei Hayabusa care a adus primele probe dintr-un asteroid in iunie 2010. Naveta care va purta tunul anti-asteroizi va bifa a treia misiune de acest fel, prima fiind indeplinita de NEAR-Shoemaker, un vehicul spatial al NASA.

In general, oamenii de stiinta spun ca asteroizii care au diametrul de 1 kilometru pot ameninta Pamantul, restul produc daune minore sau ard la intrarea in atmosfera. Cei care sunt mai mare au puterea de a influenta clima.

Oamenii de stiinta de la NASA au folosit telescopul spatial WISE si au aflat ca exista 981 de asteroizi mari in apropierea Pamantului. Numarul poate parea mare, dar nu este chiar asa. Cercetatorii au inventariat aproape toti "bolovanii" spatiali, mai precis 95%, iar concluzia lor este ca nu avem de ce sa ne facem griji.

Share articol: