3 tineri au si facut primul pas - au uimit cu inventiile lor care pot salva mii de vieti in fiecare an.

Este vorba despre o geaca plina cu senzori, utila soldatilor aflati in teatrele de razboi, si un robot care poate dezamorsa bombe.

Cei trei copii sunt parte a proiectului Smart Nation al UPC, care isi propune sa descopere tinerii geniali ai Romaniei. Afla totul pe www.smartnation.ro

Sansele pustilor de a reusi sunt mari, pentru ca tot mai multe companii private din Romania investesc in tinerii cu viitor, asa cum se intampla peste hotare de cativa ani. Scena ce pare de pe campul de lupta este de fapt un scenariu pus la punct de doi tineri, de 16 si 19 ani. Nu vor sa se joace sau iasa prin cluburi, cum fac cei din generatia lor. Ci vor sa salveze vieti.

Geaca cu senzori este creatia baiatului de 16 ani. Aceasta haina "vede" si... "miroase" pericolul din jurul celui care o poarta. E utila si in razboaie, dar si pentru interventiile in cazul unor scurgeri de gaz, de exemplu.

Costin Costea - inventator: "Are senzori pentru gaz metan, butan, de puls. etc."

Geaca il avertizeaza pe soldat cand viata ii este pusa in pericol si trebuie sa se retraga. Simultan, senzorii alerteaza baza sau politia si solicita sprijin. Cand soldatul nu mai poate sa continue, e pregatitrobotul, care poate fi controlat de la doi kilometri.

Robotul este inventia unui tanar de 19 ani, care tocmai a scapat de emotiile examenului de bacalaureat. Baiatul a primit 7.000 de euro finantare ca sa-si continue proiectul si sa-l imbunatateasca.

Constantin Voiniciuc - inventator: "Am pornit de la o mana robotica si am ajuns la acest robot, bun pentru teatrele de razboi si medii poluate."

Ca sa obtii finantare, nu trebuie neaparat sa construiesti ceva palpabil. Un tanar, trecut si el de curand prin testul maturitatii, sta in spatele aplicatiei iGrammar - un program care face analiza pe text, gandit sa vina in sprijinul elevilor care sustin Evaluarea Nationala.

Dezvoltator iGrammar, Florin Gheorghe: "La Bac ar fi nevoie in cazul corectitudinii textelor. Sa invete copiii sa scrie corect. Sunt destule perle la Bac."

Paul Neculoiu, inginer Agenţia Spatiala Europeana: "E o pata de culoare sa vezi niste copii atat de destepti si atat de motivati de dezvoltarea lor personala si de dezvoltat idei si de crescut."

Share articol: