Orice gadget care functioneaza cu curent electric poate fi urmarit si controlat de la distanta.

Imagineaza-ti o seara calduroasa de iulie in care te indrepti din centrul orasului spre casa. Cand ajungi, vrei sa gasesti locuinta racorita la 22 de grade, doua felii de paine proaspat coapta in prajitor, cea mai noua piesa a Antoniei in difuzoare si lumina aprinsa pe hol. Ai putea crede ca vorbim de o locuinta stiintifico-fantastica, cand colo suntem intr-un apartament obisnuit din Bucurestiul anului 2013.

"Asta-i la indemana oricui", spune Constantin Craciun. El si Ionut Cotoi sunt creatorii DeviceHub.net, un cloud romanesc ce te lasa sa stochezi date de la roboti construiti de tine, de la gadgeturi si electrocasnice, iar apoi sa programezi toate aceste masinarii de oriunde ai fi, prin Internet. Au facut proiectul prin centrul lor de creatie inventeaza.ro, care isi propune sa ii apropie pe tineri de tehnologie.

Ionut Cotoi (stanga) si Constantin Craciun (dreapta) lucrand la sediul inventeaza.ro

"In principiu, poti conecta orice tip de senzor care exista pe piata si care trimite date catre platforma, la fel cum poti controla orice aparat inventat vreodata, cu conditia sa fie electric la capatul celalalt", mai spune Constantin.

Un lucru banal pe care il poti face este sa pui cate un senzor de temperatura pe fiecare calorifer si sa controlezi cat de mult se incalzeste fiecare camera. Sau sa pui in niste boxe un latrat de caine fioros atunci cand se apropie cineva de locuinta ta. Ca sa nu mai zicem de o alarma in cazul in care bucataria ti se umple de fum sau atunci cand in camera copilului tau e lumina desi ceasul arata ora 00:00.

"In realitate, posibilitatile sunt nelimitate: iti poti monitoriza zilnic tensiunea arteriala si poti vedea cum evolueaza sanatatea ta, poti urmari unde sunt copiii, unde e masina sau animalul de companie, poti face orice automatizari in casa", spune Constantin.

Si altii au mai creat platforme de genul celei a romanilor, care strang date de la senzori, insa a lor are ceva special. "Desigur ca de-a lungul timpului au existat servicii similare, dar care au oferit fie numai oportunitatea de stocare a informatiilor culese cu ajutorul senzorilor, fie numai partea de control a aparatelor electronice", spune Ionut Cotoi.

Pentru un proiect cum este devicehub.net, nu e suficient sa ai doar ideea. Trebuie investite multe ore de munca, din partea unor persoane cu specializari diferite. "Pentru ca inventeaza.ro reuneste developeri hardware si software, am reusit sa le oferim celor interesati pachetul complet", explica Ionut.

El si Constantin si-au dorit ca proiectul sa fie accesibil pentru toata lumea si toti cei care vin cu idei sa-l poata imbunatati. De aceea, au optat pentru soft open source. "devicehub.net este un serviciu valabil pentru orice tip de placa sau orice implementare software, atat timp cat urmeaza indicatiile noastre din sectiunea API pentru buna functionare a sistemului", spune Ionut.

Parerile celor care sunt interesati de proiect sunt binevenite, spun cei doi, mai ales ca devicehub.net este acum in versiune beta. Toti cei care vor sa testeze platforma, o pot face gratuit, prin conturile de tip Community, care le ofera 50 de senzori si 10 actuatori (motoare ce poti fi controlate prin Internet) pentru proiectele lor.

Ionut si Constantin ii incurajeaza pe toti cei care vor sa creeze, cu mainile lor, roboti care sa ne imbunatateasca viata. Ei sunt si mentori in programul Smart Nation, care le ofera premii copiilor si tinerilor cu cele mai bune idei.

Share articol: