Poate ca in Romania scandalul interceptarilor NSA nu a avut acelasi ecou ca in strainatate, insa asta nu inseamna ca daca ceva nu te intereseaza, el inceteaza sa existe.

In randul utilizatorilor experimentati de internet, scandalul NSA a ridicat o tema importanta in picioare: Cum ne putem proteja identitatea in mediul online? In primul rand, sa nu ne mai dam check-in oriunde, oricand, oricum. Asta ar fi un inceput. Insa daca cineva chiar vrea sa stie unde esti, va afla, oricat de atent ai fi pe Facebook.

Asa ajungem sa vorbim despre servicii care ne transforma in oameni invizibili pe net. Daca si voi aveti proiecte de acest fel, le puteti inscrie in competitia Smart Nation, iar cele mai bune dintre ele vor fi premiate. Aflati mai multe despre asta pe www.smartnation.ro.

Unul dintre aceste servicii cu o crestere uriasa in ultimele luni este Tor, un serviciu prin care puteti naviga pe internet in anonimat, ce a avut un succes urias in ultimele luni, urcand de la 550.000 de utilizatori la 1.200.000 de utilizatori din luna august si pana in octombrie.

Atunci cand un utilizator isi instaleaza softul Tor pe calculator, identitatea si activitatea sa online sunt ascunse de orice ochi ‘curiosi’, datele fiind transmise prin mai multe calculatoare, urma acestuia fiind pierduta. De asemenea, Tor elimina si posibilitatea ca Facebook si Google sa va ia informatiile pentru a oferi publicitate personalizata, insa beneficiile unui acest tip de serviciu se extind de la user la user. 

Fie ca unii vor sa isi stie copiii in siguranta, eliminand posibilitatea ca cineva sa le fure datele GPS pentru a-I gasi, fie ca nu vreti ca guvernul Chinez sa stie ca adunati informatii in timp de va aflati in Shanghai despre cultura tibetana sau despre piata Tiananmen, Tor este o cale simpla.

Tor este compatibil cu Windows OS X si Linux si vine in engleza, germana, spaniola, italiana, coreana, olandeza, rusa, chineza si vietnameza.

Share articol: